MENIU

E oficial! Ordinul de austeritate pentru 2018 a fost publicat

<p>Austeritate după creșterea economică record</p>

Ordonanța de Urgență nr. 90/2017 a fost publicată zilele trecute în Monitorul Oficial. Actul normativ se adresează cu precădere persoanelor din autoritățile publice și conține elemente semnificative de austeritate bugetară.

Actul normativ publicat în Monitorul Oficial este unul foarte vast și modifică multiple acte normative, arată consultanții fiscali. În esență, acesta își dorește să păstreze echilibrul bugetar având obiectiv păstrarea unui deficit de maxim 3% din PIB pentru anul 2018 și introduce câteva măsuri de austeritate bugetară și reducerea cheltuielilor publice, potrivit lui Adrian Bența.

În anul 2018, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii şi nici indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de vacanţă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017.

Prin excepţie, în anul 2018 se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia, cu încadrarea în alocarea bugetară.

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018, se va realiza astfel:
a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.

Pentru personalul plătit din fonduri publice, cuantumul salariului de bază/soldei de funcţie/salariului de funcţie se stabileşte în conformitate cu prevederile art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, după aplicarea procentului de majorare de 25% prevăzut la art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În anul 2018, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii decembrie 2017.

În anul 2018 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Prevederile nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.

În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional, cu modificările ulterioare.

În anul 2018 se suspendă pe de o parte ocuparea posturilor vacante din instituțiile și autoritățile publice, iar pentru posturile ce vor vacanta după 1 ianuarie 2018, încadrarea se face într-un procent de maxim 50% cu condiția încadrării în cheltuielile de personale aprobate în buget.

Practic, la două persoane încadrate în sistemul public ce părăsesc acest sistem se va încadra doar una.

În anul 2018, instituțiile și autoritățile publice nu au dreptul să achiziționeze sau să utilizeze prin leasing sau închiriere mijloace de transport și mobilier.

În anul 2018, ordonatorii de credit a instituțiilor și autorităților publice au obligația să reducă cu 10% plățile pentru bunuri și servicii aferente întreținerii și funcționării instituțiilor.

Mai multe articole despre:
austeritate actual 2018