MENIU

După faptă și răsplată. Magawa, un șobolan african care descoperă mine, a fost decorat pentru ”curaj și devotament”

foto: captură pdsa.org.uk
foto: captură pdsa.org.uk

Magawa, un şobolan african uriaş, în vârstă de cinci ani, a fost luat prin surprindere când, după multe ore de antrenament și eforturi constante depuse pentru detectarea minelor terestre în Cambodgia, în loc de alune și pepene a primit o medalie de aur pentru ”curajul și devotamentul” său. Cambodgia este a doua cea mai afectată ţară după Afganistan de acest tip de arme.

Medalia a fost acordată de organizaţia caritabilă britanică People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA). Pe micuţa medalie este inscripționat mesajul ”pentru curajul animalului sau devotamentul în muncă” și o coroană de lauri. Din 2002, PDSA a mai acordat 30 de astfel de medalii de aur, însă toți curajoșii au fost câini. 

Magawa, a cărui titulatură oficială este HeroRAT (şobolan eroic), s-a născut şi a fost antrenat în Tanzania de organizaţia neguvernamentală Anti-Personnel Landmines Removal Product Development (APOPO). ONG-ul se ocupă cu pregătirea şobolanilor pentru detectarea minelor terestre de la începutul anilor 1990.
Şobolanii sunt antrenaţi să detecteze un compus chimic conţinut în explozibili, ceea ce înseamnă că ei ignoră deşeurile metalice şi pot găsi mult mai rapid minele, pe care le localizează scurmând la suprafaţa solului. Antrenamentul poate dura nouă luni. După descoperirea minelor, șobolanii primesc recompense delicioase. Deși au dimensiuni mari, greutatea lor nu este suficientă pentru detonarea minelor. Şobolanul poate verifica o suprafaţă de mărimea unui teren de tenis în 20 de minute, în condiţiile în care unui specialist cu un detector de metale i-ar lua patru zile, a precizat ONG-ul. 


Magawa, care are 1,2 kilograme şi 70 de centimetri lungime, a ajuns în Cambodgia în 2014. De atunci, a descoperit 39 de mine terestre şi 28 de muniţii neexplodate, devenind cel mai de succes HeroRAT al organizaţiei caritabile. În momentele sale de relaxare, mănâncă alune, banane și pepene roşu și aleargă pe roata din spaţiul său de joacă.

După Afganistan, Cambodgia este țara cea mai afectată de mine terestre la nivel mondial. Autoritățile estimează că, în timpul conflictelor armate din perioada 1975-1998, au fost amplasate până la șase milioane de mine, dintre care trei milioane încă nu au fost localizate. Exploziile au făcut până acum 64.000 de victime, țara având și cel mai mare număr de persoane pe cap de locuitor care au suferit amputări din cauza minelor, respectiv peste 40.000, precizează Agerpres.

 

Mai multe articole despre:
cambodgia sobolan premiat magawa