MENIU

DREPT LA REPLICĂ al Asociaţiei „Grup de Socializare Locală“ (G.S.L.)

GSL

Referitor la la articolul „Comunicat public al Depozitului Ecologic Vidra cu privire la evenimentul organizat de Asociaţiei GSL (P)”, Asociația "Grupul de Socializare Locala" (G.S.L.) face următoarele precizări:

Activitatea "Depozitului Ecologic Vidra" operat de către ECO SUD SA a fost apreciată de către Garda Națională de Mediu prin documente oficiale pe care vi le transmitem atașat:

Comunicat de presă din 20 oct 2017 – „În perioada 2-12 oct 2017, comisarii Gărzii Naționale de Mediu ... AU CONSTATAT MULTIPLE ABATERI de la prevederile Autorizației Integrate de Mediu, motiv pentru care au dispus 15 măsuri de remediere... operatorul a fost sancționat cu trei amenzi contravenționale în valoare totală de 140.000 RON.

Adresa 8758 / GM / 22 nov 2017 – „... s-au adus la cunoștință nerespectarea următoarelor condiții impuse de Autorizația de mediu:
1. Sistemul de colectare și tratare a levigatului ... NU ASIGURĂ preluarea în totalitate a levigatului generat
2. Stratul de acoperire a celulelor 1,2,3,4 NU ESTE realizat în totalitate din pământ
...
5. ... puțurile de captare a gazelor nu sunt conectate la o rețea, EVACUAREA GAZULUI DE DEPOZIT FIIND FĂCUTĂ DIRECT ÎN ATMOSFERĂ..."

Adresa 8758 / GM / 22 nov 2017 – „În data de 25 oct 2017, GNM a efectuat un control la depozitul de deșeuri solide unde s-a constatat că acesta FUNCȚIONEAZĂ FĂRĂ AUTORIZAȚIE INTEGRATĂ DE MEDIU... și s-a aplicat măsura complementară de SUSPENDARE A ACTIVITĂȚII".

Adresa 1763 / CJIlfov / 24 aug 2018 – « comisarii Gărzii de Mediu au fost înștiințați ... cu privire la poluare bălții Vadul lui Moșu existând mortalitate piscicolă.
...Pe partea estică a depozitului (celula 4) s-a constatat prezența levigatului în șanțul de colectare și DEVERSAREA ACESTUIA PE TERENUL ÎNVECINAT ȘI ÎN PÂRÂUL COCIOC...
...în cursul zilei de 22 aug 2018, reprezentanții ECO SUD SA au demarat procedurile de STOPARE A DEVERSĂRILOR.

Societatea A ANUNȚAT POLUAREA accidentală prin adresa înregistrată la GNM CJIlfov sub numărul 1795 / 22 aug 2018, ora 15:38
... comisarii GNM-CJIlfov au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 190.000 RON... și au impus societății ECO SUD SA următoarele măsuri:
2. Se interzice deversarea levigatului în afara depozitului ecologic
3. Zona afectată de poluarea accidentală va fi adusă la starea inițială

Așadar, Garda de Mediu a constatat oficial că :
- depozitul funcționează de aproape un an fără autorizație de mediu valabilă;
- întrucât NU prelucrează tot levigatul din depozit, este inevitabilă deversarea acestuia pe terenul învecinat și în pârâul Cocioc;
- evacuează tot gazul de depozit direct în atmosferă
- Garda de Mediu a aplicat numeroase amenzi pentru abateri de la legislația de mediu
- Garda de Mediu a dispus SUSPENDAREA ACTIVITĂȚII!

De 18 ani, locuitorii din comunele afectate - Vidra, Berceni și Jilava – reclamă mirosuri insuportabile (gaz de depozit eliberat în atmosferă) și poluarea pânzei freatice (prin deversarea levigatului neepurat).
Dar cetățenii care au reclamat anterior aceste aspecte au fost intimidați de către avocații ECO SUD SA prin notificări în care erau amenințați că li se vor solicita daune de imagine. Fără asistență juridică și ignorați de autoritățile de mediu, cetățenii afectați au ales să renunțe la orice demers împotriva ECO SUD.

Prin Adunarea Publică din 9 sep 2018, Asociația GSL și-a propus să asigure cadrul legal de exprimare publică a opiniilor cetățenilor simpli despre activitatea ECO SUD SA. A fost o manifestație legală, organizată cu aprobarea Jandarmeriei și a Primăriei Comunei Vidra la care au participat VOLUNTAR cca 400 de cetățeni nemulțumiți.
Au prostestat democratic copii, părinți, dar și bătrâni cu lacrimi în ochi, îngrijorați de sănătatea nepoților. Participanții au solicitat ÎNCHIDEREA IMEDIATĂ A ACTIVITĂȚII ECO SUD întrucât le afectează grav sănătatea!

În locul dialogului, ECO SUD SA a considerat că e mai potrivit SĂ PLĂTEASCĂ o campanie publicitară denigratoare, proferând niște acuzații absurde:
- precum Asociația GSL ar fi paravanul unor interese imobiliare care ar fi avut interesul de a polua intenționat lacului Vadul lui Moș.
Acuzația este ABSURDĂ - Garda de Mediu a identificat deja că ECO SUD SA a fost sursa poluării. Mai mult, ECO SUD SA chiar a recunoscut oficial „poluarea accidentală" a lacului.

- ECO SUD susține că participanții la protest au fost plătiți "la negru" de către Asociația GSL cu câte 50 RON!
ACUZAȚIA este NEADEVĂRATĂ, ABSURDĂ și JIGNITOARE pentru cei 400 de participanți sinceri la protest. Mai grav, reprezentanții ECO SUD au ținut să distribuie scrisori cu aceste acuzații chiar în timpul protestului. Gestul a produs iritare maximă în rândul participanților, ar fi putut genera conflicte cu rezultate grave asupra siguranței manifestanților.

Menționăm că în organizarea evenimentului NU au fost implicate autorități locale, partide politice sau companii comerciale. Tot efortul a fost făcut de voluntari ai Asociației GSL și cetățeni care s-au mobilizat online pentru a sprijini această inițiativă unică. A fost o mobilizare exclusiv civică, cu scop unic anti-poluare!

Acuzațiile ECO SUD aduc atingere gravă imaginii Asociatiei GSL a Domnului Președinte Marian Joiman și a Doamnei avocat Nae Daniela, ca profesionist. Totodată, dezbină comunitatea locală și lezează grav intențiile sincere ale cetățenilor care au susținut și vor susține în continuare închiderea gropii de gunoi.

Prin intermediul Justiției, vom solicita ECO SUD SA:

- să publice scuze în toate publicațiile în care A PLĂTIT ca să le promoveze ;

- vom solicita daune morale pentru prejudiciul de imagine cauzat. Vom utiliza eventualele compensații pentru organizarea unor evenimente și mai eficiente împotriva activităților ilegale ale ECO SUD SA

Depunem atasat si documentele Gărzii de Mediu sus-menționate

Asociația Grupul de Socializare Locală

MARIAN JOIMAN,
Președinte