MENIU

DREAM FEST – SLATINA 2014. Lacrimi pentru tatăl învins

Dream Fest 2014 - Lacrimi pentru tatăl învins

O promisiune facuta lui Adrian Paunescu de catre producatorul festivalului, Cornel Diaconu, a emotionat pana la lacrimi intreaga sala.

In urma cu cativa ani Cornel Diaconu, producatorul Festivalului International al Filmului pentru Copii de la Slatina, ii promitea bunului sau prieten, Adrian Paunescu, un videoclip. Nu unul oarecare, ci pe versurile uneia dintre cele mai emotionante poezii scrise in intreaga sa cariera de marele poet: “Lacrimi pentru tatal invins.”

Intre timp poetul s-a stins din viata dar Cornel Diaconu isi tine promisiunea. Iar videoclipul se filmeaza an de an la Dream Fest – festivalul de film pentru copii de la Slatina. Scenariul urmareste doi oameni, tata si fiu, pe parcursul a 14 ani. De cand cel mic are 7 ani, pana va avea 21. Cei doi isi masoara fortele intr-un joc de skandenberg iar tatal, in primii ani, se lasa invins de fiu doar ca sa-i faca o bucurie. Pe masura ce trece timpul insa, parintele imbatraneste, incarunteste si isi pierde fortele iar copilul creste si ajunge adult asa ca, la un moment dat isi va invinge tatal.

Cut-urile videoclipului se filmeaza real, pe scena, in fata sutelor de spectatori care sunt martorii unei scene emotionante. Asa a fost si anul acesta iar spectatorii au izbucnit in lacrimi cand Lavinia Sandru, directorul executiv al Dream Fest a recitat “Lacrimi pentru tatal invins” si a ajuns la strofa a patra:

“Noi ne jucam de-a tranta stand umar langa umar
Si l-am simtit ca pica sub umarul meu stang
Si-am inteles ca tata, de-atunci nu mai e tanar
Si-nvingator in lupta, am inceput sa plang”

Pe scena festivalului s-a filmat din nou, o mica parte din clipul final. Anul viitor filmarea va continua.

Festivalul International al Filmului pentru Copii de la Slatina se afla la cea de-a patra editie iar in competitie s-au inscris peste 30 de filme si delegatii din intreaga lume. Juriul este format din personalitati ale filmului din Bulgaria, Letonia, Romania, Croatia, Italia, Belgia, Ucraina si este condus de …… cunoscut producator de la Hollywood. Premiul cel mare va fi acordat insa de juriul copiilor format din peste 200 de elevi din intreaga Europa care au venit special la Slatina pentru aceste eveniment.
Dream Fest are insa si un mesaj ecologist. Olt este cel-al treilea judet al tarii care se inscrie in “Zona Libera de Indiferenta” – cea mai mare manifestare ecologista din Romania care isi propune sa atraga in competitie cat mai multe judete tara noastra. Primaria Municipiului Slatina, Centrul Cultural, Inițiativa Ecologistă Europeană și Asociatia Pro Familia isi propun sa scoata in evidență inventivitatea și talentul elevilor din școlile din Oltenia, atât pe partea de proiecte ecologiste cât și pe partea artistică.
Primul eveniment al “Zonei Libere de Indiferenta” a avut loc acum o luna la Piatra Neamt si a inclus si Festivalul International de Film Ecologist, EcoFest, cel mai mare festival de acest gen din sud estul Europei. Saptamana trecuta “Zona Libera de Indiferenta” a ajuns la Arad iar zilele acestea stafeta ecologiei s-a mutat la Slatina.