MENIU

Dr. Lucian Duță: ”Școala românească de transplant este în pericol”

Fostul președinte al CNSAS, dr. Lucian Duță, susține vrea distrugerea școlii românești de transplant, creată de Prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Ioan Lascăr și prof. dr. Mihai Lucan, unii dintre ei având probleme cu DNA.

”Dincolo de tristețea evidentă a întrebării, acest fapt este real, cu consecințe devastatoare a ceea ce înseamnă sistemul medical din România. Desigur că unii se vor grăbi să strige tare: „Corupția ucide”! Aceste două cuvinte, spuse întrun moment extrem de delicat, au schimbat societatea românească și au produs o schismă fără precedent între români. Nu știu dacă această afirmație este adevărată și, mai ales, dacă este cauza faptului că în România sistemul sanitar traversează cea mai profundă criză pe care a avut-o în ultimii 30 de ani. Pentru că este o criză de încredere, ceea ce face ca pacienții să nu mai aibă percepția că doctorii sunt aliații lor în lupta cu suferința. Inconștiența, incompetența, ura, lăcomia, minciuna și mai ales poziția etalată de cei care au pretenția că vor să schimbe sistemul sunt tot atâția factori care ucid, la fel sau mai mult decât corupția”, scrie dr. Lucian Duță, potrivit EVZ.

Fostul șef al CNSAS susține că atunci când încrederea în sistemul sanitar dispare, o bună parte din medicii competenți pleacă.

”Există un lucru comun în sistemul de sănatate. El se cheamă încredere în sistem. Ce înseamnă acest lucru? Pe de-o parte medicii au încredere și rămân în țară pentru a-și face meseria, deci pacienții au acces la medici bine pregătiți. Pe de altă parte, pacienții au încredere că, odată ajunși la medic, suferința lor va înceta și boala va dispărea. Ce se întâmplă când acest liant este distrus? Pe de-o parte, medicii părăsesc România și sistemul rămâne fără o bună parte din medicii competenți”, mai scrie medicul.

Lucian Duță mai scrie că pacienții refuză să interacționeze cu sistemul pentru că și-au pierdut încrederea.

”Adăugați la toate acestea afirmațiile iresponsabile ale vreunui ministru (de pildă, medicii sunt doar niște hoți și șpăgari!) așa cum a fost de exemplu Vlad Voiculescu. Și bomba este gata!

L-am dat de exemplu pe acest domn Vlad Voiculescu, nu întâmplător. Pentru că rămâne ca dumneavoastră să decideți cele afirmate puțin mai sus: Prostia ucide! Incompetența ucide! Răutatea ucide! Și, mai ales, ura ucide!”, punctează dr. Duță.

Totodată, Lucian Duță a enumerat câteva nume care au contat, în ultimii 20 de ani în medicina românească.

”Ca să ajungă eroi, acești medici trebuie să fie foarte bine școliți. Ori acest lucru, școala, nu poate fi creat decât de alți medici, extrem de bine pregătiți și care transferă știința către ceilalți. Adică de formatorii de școală. Adică de superelitele școlii românești. Mai pe limbajul politrucilor, e vorba despre profesori. Nu toți, ca să fie clar! Aș putea da câteva nume care au contat în ultimii 20 de ani în medicină: prof. Streinu Cercel, prof. Ioan Lascăr, prof. Irinel Popescu, prof. Ioanel Sinescu, prof. Mihai Lucan, prof. Leonida Gherasim și alți câțiva.

Ei sunt cei care au pregătit generații întregi de medici și care treptat ajung la rândul lor să conducă secții sau clinici și spitale. Au fost, pe rând, catalogați când zei beneficiari când, mai nou, infractori. Efectul? Rămâne să aprecieze fiecare dintre dvs., dacă e bine ca medicului „să-i tremure” mâna atunci când intră în sala de operație”, susține fostul director al CNSAS.

Lucian Duță mai subliniază că un transplant în occident costă mult mai mult decât în România.

”Școala românească de transplant este extrem de tânără. Practic, cu bunăvoință, putem spune că are 15 ani. Ea a fost creată prin eforturi uriașe, în principal prin efortul a trei profesori: Irinel Popescu (pentru transplantul hepatic), prof. Ioanel Sinescu și prof. Mihai Lucan (pentru transplantul renal). I-am amintit doar pe ei, pentru că în principal, în România se face transplant hepatic și renal. Cu alte cuvinte, în România, activitatea de transplant s-a efectuat în principal în două centre mari, două școli: Institutul Fundeni (Sinescu și Irinel Popescu) și Cluj (Lucan)”, a declarat Duță.

În același text, medicul Lucian Duță afirmă că ”școala românească de transplant este în pericol”, o dată cu anchetarea unora dintre medicii amintiți mai sus de către DNA.

Mai multe puteți citi pe EVZ.