MENIU

Dosarul "Yassin". Omar Hayssam, audiat la DNA

<p>Omar Hayssam</p>

Omar Hayssam este audiat, la această oră, de procurorii anticorupţie. Teroristul numărul 1 al României dă explicaţii în dosarul în care l-a denunţat pe medicul Mohamad Yassin că i-a cerut două milioane de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. În prezent, Yassin, acuzat de mai multe fapte de corupţie, este arestat preventiv pentru trafic de influenţă.

Procurorii DNA investighează în ce condiţii au fost eliberat Omar Hayssam, condamnat ulterior la 23 de ani pentru mai multe infracţiuni, inclusiv în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak.

După eliberare, Hayssam a fugit din ţară şi n-a mai fost de găsit vreme de 7 ani.

Două personaje-cheie de atunci au fost audiate marţi, la DNA: judecătoarea care l-a lăsat în libertate pe Hayssam, Sofica Dumitraşcu, şi procurorul care l-a anchetat şi a propus eliberarea lui, Ciprian Nastasiu.

Cine este doctorul Mohamad Yassin

La începutul anului, Omar Hayssam l-a denunţat pe medicul Mohamad Yassin că, în 2014, i-ar fi cerut două milioane de euro să-i rezolve anumite probleme în justiţie. Procurorii vor să vadă însă dacă au existat intervenţii şi în eliberarea sirianului din arest, în anul 2006.

Dosarul "Yassin". Procurorul şi judecătoarea lui Omar Hayssam, audiaţi la DNA

Sofica Dumitraşcu, magistratul care a avizat eliberarea, şi Ciprian Nastasiu, procurorul care a propus atunci ca sirianul să fie scos din arest, au răspuns, marţi, întrebărilor procurorilor.

După eliberarea din arest, în 2006, Omar Hayssam a fugit din România, la bordul unei nave. Fuga acestuia a atras revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, dar şi a procurorului general al României. 7 ani mai târziu, sirianul a fost adus înapoi în ţară şi trimis după gratii.

În prezent, Omar Hayssam ispăşeşte 23 de ani de închisoare după ce i-au fost contopite pedepsele primite în mai multe dosare, printre care şi cel al răpirii jurnaliştilor în Irak.

Mai multe articole despre:
Omar Hayssam Yassin Mohamad Omar Hayssam audiat