MENIU

DOSARUL TRANSFERURILOR. Greii fotbalului, la fluierul final

<p>DOSARUL TRANSFERURILOR. Greii fotbalului, la fluierul final</p>

După aproape şase ani de judecată, zeci de termene şi de audieri, astăzi se aude fluierul de final în "Dosarul Transferurilor". Curtea de Apel Bucureşti va da sentinţa definitivă. Opt grei ai fotbalului, Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu riscă ani grei de închisoare. DOSARUL TRANSFERURILOR. Gică Popescu - 3 ANI şi O LUNĂ de închisoare cu EXECUTARE

Ancheta procurorilor DNA, cea mai amplă cercetare care a vizat banii negri din fotbalul românesc, a pornit în 2006. Atunci au fost verificate peste 800 de transferuri ale unor jucători şi au fost audiate 100 de persoane. Doi ani mai târziu, Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ei au fost acuzaţi că, în perioada 1999-2005, ar fi efectuat 12 transferuri ale unor fotbalişti români în străinătate şi ar fi încasat bani negri din tranzacţii. Astfel, spun procurorii, au prejudiciat cluburile de la noi cu zece milioane de dolari (scris mare pe ecran 10.000.000 USD), iar statul, cu 1,5 milioane de dolari.

În aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei opt inculpaţi. Procurorii nu s-au împăcat, însă, cu ideea şi au făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a luat o decizie total diferită. Astfel, în noiembrie 2012, cei opt au primit pedepse cu închisoarea între trei şi opt ani.

Atât avocaţii cât şi procurorii au atacat hotărârea, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte. În 2013, magistraţii ICCJ au anulat condamnările şi au decis ca procesul să fie rejudecat la Curtea de Apel.


Ce pedepse riscă cei opt inculpaţi?
Mihai Stoica poate răsufla uşurat. Procurorii spun că toate faptele care i se imputau s-au prescris.

Motive de îngrijorare au, însă, fraţii Ioan şi Victor Becali, ale căror fapte nu s-au prescris. În cazul lor procurorii DNA au cerut cele mai mari pedepse: de opt şi respectiv şapte ani de închisoare.

Cristi Borcea răspunde în continuare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, iar pedeapsa cerută pentru el este de şapte ani de închisoare.

George Copos a scăpat de acuzaţia de spălare de bani, dar rămâne cu cea de evaziunea fiscală, pentru care procurorii au cerut cinci ani după gratii.

Gigi Neţoiu, Gică Popescu şi Jean Pădureanu ar putea scăpa ieftin, după ce DNA a cerut închisoare cu suspendare.