MENIU

Lovitură de teatru! Dosarul lui Bogdan Gigină revine la DNA

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, joi, retrimiterea către Direcţia Naţională Anticorupţie a dosarului privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, soluţia nefiind definitivă.

Dosarul se întoarce la DNA pentru ca procurorii să refacă ancheta. Cazul a avut un traseu tumultuos, de la Parchetul Capitalei a fost mutat la DNA, apoi în instanță de la Curtea Supremă la Judecatoria Sectorului 1, apoi la Tribunalul București.

În data de 2 mai 2018, fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată în dosarul în care a fost cercetat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzaţia de ucidere din culpă . Alături de el a fost trimis şi administratorul firmei care executa lucrările, precum şi societatea.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Procurorii anticorupție au precizat că, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, polițistul Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie. Agentul de Poliție a murit, după ce a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană. În momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte din coloana oficială care îl însoțea pe fostului ministru Gabriel Oprea.

Potrivit DNA, poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie. Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Procurorii DNA mai susțin că Gabriel Oprea a dispus, prin încălcarea legii privind însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată. Acest fapt a contribuit la producerea accidentului în care a murit polițistul Bogdan Gigină. 

Mai multe articole despre:
Gabriel Oprea Bogdan Gigină