MENIU

PATRU dosare ale lui BERCEA MONDIAL, REANALIZATE. Niţu: NUP-urile pot fi infirmate

Dosarele lui BERCEA MONDIAL, REANALIZATE

Patru dosare ale interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, vor fi reanalizate. Potrivit vicepreşedintelui CSM, unii procurori au încălcat legea. Cele patru dosare vizează soluţii din 2008, 2009, 2010 şi 2011, a spus Gheorghe Muscalu. De-a lungul anilor, pe numele lui Bercea Mondial s-au deschis 28 de dosare penale. UPDATE: Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi că Parchetul instanţei supreme verifică legalitatea soluţiilor date în dosarele lui Bercea Mondial, separat de cercetările Inspecţiei Judiciare a CSM, precizând că soluţiile de neîncepere a urmăririi penale pot fi infirmate

CSM a decis, marţi, să solicite procurorului general să verifice patru dosare în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Bercea Mondial, "existând posibilitatea să se fi greşit" prin clasarea cauzelor, a declarat vicepreşedintele consiliului, Gheorghe Muscalu.

Potrivit lui Muscalu, într-unul dintre cele patru dosare, vizând infracţiuni de spălarea banilor, procurorul de caz a dispus NUP, motivând că într-un alt dosar se dispusese aceeaşi soluţie şi că există similitudini, însă cauza privea alte societăţi şi alte conturi.

Cele patru dosare fac parte dintr-un total de 28 de dosare verificate, trei dintre ele având ca obiect infracţiuni economice, respectiv de spălare a banilor, iar celălalt - infracţiuni de corupţie, informează MEDIAFAX.

În acest ultim caz este vorba despre modul în care Bercea Mondial a obţinut permisul de conducere, la începutul anilor '90, în condiţiile în care nu ştie să scrie şi să citească.

Procurorul General: Soluţiile de neîncepere a urmăririi penale pot fi infirmate

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi că Parchetul instanţei supreme verifică legalitatea soluţiilor date în dosarele lui Bercea Mondial, separat de cercetările Inspecţiei Judiciare a CSM, precizând că soluţiile de neîncepere a urmăririi penale pot fi infirmate.

"Inspecţia Judiciară a făcut anumite verificări, pentru a constata dacă au fost încălcate dispoziţii legale ce pot atrage răspunderea disciplinară în legătură cu soluţionarea acestor cauze, iar noi verificăm legalitatea soluţiilor. Inspecţia nu are competenţă de a aprecia legalitatea soluţiilor, iar noi nu avem competenţă a face cercetări disciplinare", a spus Tiberiu Niţu, la finalul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a adăugat că verificările instituţiei pe care o conduce vizează legalitatea soluţiilor dispuse în cauzele în care a fost cercetat Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, precum şi alte persoane care au săvârşit presupuse fapte penale alături de acesta.

"În urma verificării soluţiilor pot apărea şi situaţii în care soluţiile de netrimitere în judecată pot fi infirmate. Dacă în urma acestor verificări şi infirmarea unor soluţii se constată că procurorii au dispus aceste soluţii cu încălcarea normelor procedurale, astfel încât să poată exista indicii în legătură cu săvârşirea unor abateri disciplinare, vom sesiza Inspecţia Judiciară pentru a face aceste verificări sub aspectul săvârşirii unor abateri disciplinare. Este posibil ca soluţiile dispuse să fie infirmate ca fiind nelegale, dar cu toate acestea procurorul să nu fie verificat sau cercetat disciplinar", a explicat procurorul general al României.