MENIU

Donald Trump, dat în judecată pentru ”violarea Constituției”

Procurorii generali din Maryland și Districtul Columbia au intentat luni un proces care susține că plățile guvernamentale către întreprinderile președintelui Donald Trump reprezintă o încălcare a Constituției Statelor Unite.

Plățile către întreprinderile președintelui Trump, prin intermediul imperiului său de afaceri din domeniul hotelier, reprezintă o presiune legislativă și oferă tratament preferențial întreprinderilor deținute de Trump, potrivit plângerii.

Plățile guvernamentale externe și interne către firmele Trump au fost ținta unui proces similar în ianuarie. Printre reclamanți s-a aflat inclusiv un grup de etică nonprofit, iar oficialii democrați au catalogat aceste fapte drept potențiale influențe corupte asupra lui Trump.

Organizația Trump a declarat că va dona profitul clienților, reprezentând guverne străine, către Trezoreria SUA, dar nu va cere clienților să se identifice.

Spre deosebire de primul caz din ianuarie, cei dou procurori generali de sorginte democrată au reușit să blocheze cu succes comenzile executive.

Acțiunile lui Trump în sute de afaceri nu numai că afectează din punct de vedere financiar economia din Maryland și DC, dar încalcă, de asemenea, clauzele de „recompense” prevăzute de Constituția SUA, care îl împiedică pe președinte să accepte daruri din partea guvernelor străine fără aprobarea Congresului, precum și pe plan local, potrivit sesizării unuia dintre cei dou procurori.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze, iar oficialii Casei Albe nu au răspuns la solicitările presei, anunță Reuters.