MENIU

Doliu uriaș în muzica populară românească. Celebrul Tiberiu Ceia s-a stins din viață - Ce moștenire lasă în urmă

Doliu uriaș în muzica populară românească. Un celebru rapsod s-a stins din viață - Ce moștenire lasă în urmă

Doliu uriaș în muzica populară românească. Marele rapsod Tiberiu Ceia s-a stins din viață, anunță realitateadetimis.net.

Marele Tiberiu Ceia a murit, anunță realitateadetimis.net. Printre celebrele sale melodii se numără: Frumoasă vecina noastră, Bănățeanu cât îi viu, Mi-o fost drag în viața mea.

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Parintii, Aurel funcţionar, şi Solomia casnică. 

Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. Tot cinci ani avea când , la Gradina Capitol din Timişoara , Tiberiu Ceia a cântat ” Cruce albă de mesteacăn”, cântec învăţat de la tatăl său. Debutul official a avut loc în anul 1967 , pe scena Operei din Timişoara.

“Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți.

Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor.

Drum luminat, dragă Tibi!”, au notat colegii săi de la TVR Timișoara pe pagina de Facebook a instituției.

Despre copilărie, își amintește: „Era ca în poveşti. Doi părinti tineri, veseli, cu mulţi prieteni, care ne umpleau casa în care domnea iubirea”.

Primele cântece le-a auzit în casa de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl sau de la Oraviţa .

„Mama venea din Bihor şi era o bună cântăreaţă, iar tatăl meu era de la Oraviţa şi cânta superb. Primele cântece le-am auzit în casă. „Frumoasă vecina noastră", îl cântau părinţii la petrecerile lor. Eu am transformat textul, influenţat fiind de poezia populară, de cea din perioada de început a literaturii noastre, şi a ajuns un cântec foarte iubit. Talentul l-am moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa”, povestea Tiberiu Ceia.

Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu , în timp ce acestea erau difuzate la Radio . Tot cinci ani avea cand , la Gradina Capitoldin Timişoara , Tiberiu Ceia a cântat  Cruce albă de mesteacăn cântec învăţat de la tatăl său.

Debutul oficial a avut loc în anul 1967 , pe scena Operei din Timişoara.

După terminarea Liceului „C.D. Loga" din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă", în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi adevenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

La meseria de profesor a renunţat după 12 ani, timp în care a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole . În 1978 a plecat definitiv din învăţământ A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan .Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară.

După spusele sale cele mai mari realizări sunt turneele pe care le-a făcut în America şi, în mod special, în Australia. Acesta din urmă i-a adus cea mai mare satisfacţie morală, dar şi financiară.

Tiberiu Ceia şi-a iubit munca, concepţia, creaţia. A fost director de şcoală, director de Ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara.

„Am ajuns la concluzia că viaţa este un şir de nebunii inspirate şi de alegere a acelora care trebuie făcute. Nebunie sunt toate cântecele mele care au ajuns la sufletele oamenilor Nebunii au fost acceptările unor posturi de conducere Maşina timpului te poartă unde te duce gândul, în copilărie, unde mă simţeam un mic artist. În adolescenţă, când eram deja o mică vedetă în oraşul meu natal, Timişoara. Acum, după 17 ani în TVR Timişoara în postura de realizator al emisiunii «Cântecul de acasă», pe canalul 3 al TVR împreună cu tânăra mea colaboratoare Felicia Stoian şi mai tânărul Ioan Popa am satisfacţia unei munci primite bine de publicul larg din ţară.

Experienţa scenică mi-a adus facilităţi pe platourile de filmare şi emisiunile în direct. Fiecare întâlnire cu publicul meu drag este o sărbătoare”, mărturisea îndrăgitul interpret.

Cântăreţul este, aşa cum mărturiseşte, „un copil mare, răsfaţat de soartă, de familie, de public”.

„Mi-au fost alaturi soţia mea, iar când trăia, mama mea. În afară de famile, în momentele grele ale vieţii mă susţinea Ion Dolănescu, care-mi era ca un frate. În rest, aproape toţi realizatorii din televiziune şi din radio m-au sprijinit tot timpul. - Nu am nicio stea pe caldarâm, dar am o stea în cer şi una-n inima publicului. Şi acestea îmi surâd de vreo 60 de ani. - Sunt la vârsta la care îmi doresc să fiu sănătos şi să continuu să fac ceva frumos pentru oameni”, spunea Tiberiu Ceia, potrivit Antena Satelor.