MENIU

Doliu în lumea muzicii româneşti: Un mare naist a murit

<p>Doliu &icirc;n lumea presei rom&acirc;neşti</p>

Fănică Luca i-a dăruit şi naiul, şi secretul său. Apoi a început "aventura" incredibilă a unuia dintre cei mai mari artişti ai României, care a cutreierat întreaga lume pentru a spune povestea naiului mai bine decât oricare altul. Cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, maestrul Radu Simion a închis partitura... pentru totdeauna.

Luni, 16 februarie, Radu Simion a murit la Bucureşti. Vă prezentăm un interviu acordat în exclusivitate pentru "ring", în care artistul îşi amintea cele mai frumoase evenimente din carieră. După mai bine de 50 de ani de activitate, Radu Simion se putea lăuda cu sute de concerte în toată lumea şi cu aprecierea unor personalităţi precum Richard Nixon, Henri Coandă sau Silvana Pampanini.

Povestea fermecătoare a lui Radu Simion începe la 14 ani, când tatăl său l-a luat de mână şi l-a dus la şcoala de muzică să îl facă artist, ca să îl scape de greutăţile vieţii. "Eu am ajuns naist printr-o conjunctură. Am ajuns la şcoala de muzică din Bucureşti, unde profesori erau, printre alţii, Maria Tănase şi Fănică Luca. Eu am intrat la ţambal, unde îl aveam dascăl pe George Pantazi, însă, din cauză că avea multe turnee, a trebuit să îmi găsesc un alt instrument pentru că mă prindea anul fără notă şi rămâneam corigent. Şi aşa am ajuns la marele Fănică Luca, omul care mi-a spus încă de prima dată când am suflat în nai că instrumentul ăsta este pentru mine. Preşedintele Tunisiei s-a chinuit o jumătate de oră să sufle în nai şi nu a reuşit. Adică nu este prea uşor să scoţi un ton adevărat dintr-un tub", ne-a mărturisit maestrul naiului.

Citeşte mai mult pe ziarulring.ro
Mai multe articole despre:
muzică doliu radu simion naist