MENIU

DOLIU în lumea FILMULUI. A murit un CELEBRU REGIZOR european

DOLIU în lumea cinematografiei: GEORGE SLUIZER a murit

Regizorul olandez George Sluizer, cunoscut pentru faptul că a regizat ultimul film al actorului River Phoenix, intitulat "Sânge întunecat/ Dark Blood", a murit sâmbătă, la Amsterdam, la vârsta de 82 de ani, a anunţat luni presa olandeză, citată de AFP.

"Sluizer era bolnav de multă vreme", a declarat pe site-ul său postul public de televiziune NOS, citând surse din anturajul cineastului. "'A supravieţuit ca prin urechile acului după o ruptură de anevrism în 2007 şi de atunci sănătatea lui a rămas fragilă", se arată pe acelaşi site, scrie Mediafax.

Născut la Paris, în 1932, George Sluizer a devenit cunoscut la Hollywood în 1993, cu filmul "Dispariţia/ The Vanishing", în care rolurile principale au fost interpretate de Sandra Bullock, Jeff Bridges şi Kiefer Sutherland.

Cineastul olandez este cunoscut mai ales pentru regia filmului "Dark Blood", în care a jucat celebrul actor american River Phoenix, decedat în 1993 în urma unei crize cardiace, indusă de consumul de droguri, în faţa unui club de noapte din Los Angeles, înainte ca pelicula să fie terminată.

River Phoenix era considerat în momentul morţii sale unul dintre cei mai promiţători actori ai generaţiei sale. Moartea lui a fost comparată cu aceea a lui James Dean, decedat la vârsta de 24 de ani în 1955 într-un accident de automobil.

George Sluizer a reînceput să lucreze la filmul "Dark Blood" în 2007. În momentul morţii lui River Phoenix, circa 80% dintre imagini erau deja turnate. Filmul a fost în cele din urmă proiectat în avanpremieră în 2012, la Utrecht, un oraş din centrul Olandei.

Regizorul olandez a continuat să lucreze la documentare şi alte filme de autor până în ziua morţii sale, a precizat NOS.