MENIU

DOLIU în LITERATURĂ. A murit o faimoasă romancieră britanică

P. D. James a murit, la 94 de ani

Scriitoarea britanică P.D. James, celebră pentru romanele sale polițiste, a încetat din viață joi, la vârsta de 94 de ani, transmit agențiile internaționale de presă citând un anunț făcut de editorii autoarei.

Vestea l-a întristat și pe premierul britanic, David Cameron, care a postat un mesaj pe contul său de twitter, în care și-a exprimat regretul pentru decesul 'unuia dintre cei mai mari' autori britanici de literatură polițistă, care 'au ținut în suspans și au inspirat generații întregi de cititori', relatează Reuters.

Născută la 3 august 1920 la Oxford, Phyllis Dorothy James lasă în urmă 20 de romane, majoritatea ecranizate pentru marele sau micul ecran în Marea Britanie și SUA. Multe dintre cărțile sale au fost traduse, inclusiv în română.

Printre cele mai cunoscute titluri ale sale se pot aminti 'The Murder Room', 'The Lighthouse', 'The Children of Men'. Ultima sa apariție editorială, 'Death Comes to Pemberley', datează din 2011.

A lucrat 30 de ani ca funcționar public și avea 42 de ani când a ieșit de sub tipar prima carte purtând semnătura ei. Considerată adesea drept regină a romanului polițist, P.D. James este creatoarea faimosului Adam Dalgliesh, inspector la Scotland Yard, personajul principal al celor mai multe dintre scrierile sale.

Distinsă cu diverse premii în mai multe țări, Phyllis Dorothy James a primit în 1991 titlul de baroneasă.