MENIU

Doliu imens în teatrul românesc. O mare actriță de la Nottara s-a stins din viață. ”A suferit de o boală incurabilă, teatrul”

Doliu imens în teatrul românesc. O mare actriță de la Nottara s-a stins din viață

Comunitatea artistică din România a fost zguduită de vestea tristă a dispariției celebrei actrițe Anda Caropol. În vârstă de 84 de ani, legenda Teatrului Nottara a părăsit scena vieții, lăsând un gol imens în inimile spectatorilor și a colegilor săi. Moartea neașteptată a actriței a fost confirmată oficial de către reprezentanții Teatrului Nottara din București.

Cu o carieră ce se întinde pe mai mult de jumătate de secol, Anda Caropol a fost un adevărat pilon al scenei teatrale românești. Interpretările ei impresionante și talentul fără egal au adunat laude și aprecieri din partea publicului și a criticilor de specialitate. Cu fiecare rol jucat, aceasta a dovedit că devotamentul și pasiunea pentru arta teatrală pot crea momente de magic și transmit emoție pură. 
 
„Teatrul Nottara este în doliu.
Actrița 𝗔𝗻𝗱𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹 a trecut în eternitate. De o desăvârșită discreție, inocență și iubire pentru meserie, Anda Caropol și-a petrecut în Teatrul Nottara peste cincizeci de ani, timp în care a jucat roluri cuceritoare, alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ștefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan.
:
Născută în 1939, Anda Caropol a absolvit în anul 1960 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea „Arta actorului”, la clasa profesorului A. Pop Marţian. A debutat în „Sonet pentru o păpuşă“ de Sergiu Fărcăşan, în regia lui Lucian Giurchescu. În „Hamlet”, în regia lui Dinu Cernescu, a fost Ofelia unui Hamlet celebru, interpretat de Ștefan Iordache. A mai jucat în „Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, în regia lui Lucian Giurchescu, și „O casă onorabilă” de Horia Lovinescu, „O lună la țară”, de Turgheniev, „Bună seara, domnule Wilde!”, și a interpretat încă multe alte roluri, atât în teatru, cât și în film.
:
❝𝘈𝘮 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘮𝘦𝘳𝘦𝘶 𝘵𝘪𝘮𝘪𝘥𝘢̆ 𝘴̗𝘪 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦, 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘴𝘵𝘢̆. 𝘋𝘢𝘳 𝘢𝘮 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘮𝘶𝘯𝘤𝘪𝘵𝘰𝘢𝘳𝘦 𝘴̗𝘪 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘦𝘷𝘦𝘳𝘦𝘯𝘵𝘢̆. 𝘕𝘶 𝘮-𝘢𝘮 𝘭𝘶𝘱𝘵𝘢𝘵 𝘯𝘪𝘤𝘪𝘰𝘥𝘢𝘵𝘢̆ 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘷𝘳𝘦𝘶𝘯 𝘳𝘰𝘭. 𝘈𝘮 𝘮𝘶𝘯𝘤𝘪𝘵 𝘵𝘰𝘢𝘵𝘢̆ 𝘷𝘪𝘢𝘵̗𝘢 𝘤𝘶 𝘱𝘢𝘴𝘪𝘶𝘯𝘦 𝘴̗𝘪 𝘥𝘢̆𝘳𝘶𝘪𝘳𝘦, 𝘧𝘢̆𝘳𝘢̆ 𝘴𝘢̆ 𝘮𝘢̆ 𝘨𝘢̂𝘯𝘥𝘦𝘴𝘤 𝘴𝘢𝘶 𝘴𝘢̆ 𝘢𝘴̗𝘵𝘦𝘱𝘵 𝘥𝘦 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘷𝘢 𝘷𝘳𝘦𝘰 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘱𝘦𝘯𝘴𝘢̆. 𝘙𝘰𝘭𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘢𝘶 𝘷𝘦𝘯𝘪𝘵 𝘦𝘭𝘦 𝘭𝘢 𝘮𝘪𝘯𝘦.❞
:
Dumnezeu s-o odihnească în pace!
:
Cei care doresc să-i aducă doamnei 𝗔𝗻𝗱𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹 un ultim omagiu o pot face mâine, 𝟭𝟰 𝗱𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, între orele 11.00 și 14.00, în foaierul Teatrului Nottara, pe scena căruia a debutat și căruia i-a rămas fidelă timp de 58 de ani.
Apoi, Anda Caropol va fi depusă la capela Cimitirului Străulești 2, unde va fi înmormântată.
Vom reveni cu detalii despre slujba de înmormântare”, au scris reprezentanții Teatrului Nottara pe pagina oficială de Facebook.
Cătălin Predoiu întâlnire cu omologul său israelian, în prezenţa familiilor unor ostatici deţinuţi de Hamas. Ce s-a discutat
 
„Actrița Anda Caropol a trecut în eternitate. De o desăvârșită discreție, inocență și iubire pentru meserie, Anda Caropol și-a petrecut în Teatrul Nottara peste cincizeci de ani, timp în care a jucat roluri cuceritoare, alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ștefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan”, conform unui mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției de cultură.

”Juca din credinţă, cu devotament, aşa cum cere profesia, cu o anumită rigoare… A suferit de o boală incurabilă, TEATRUL. De-a lungul carierei a fost profesionistă, nu și-a încurcat colegii, a fost cinstită cu profesia pe care și-a ales-o şi pe care a iubit-o şi pe care s-a bucurat să o facă până nu demult. O să ne lipsiți, minunată doamnă! Dumnezeu să vă odihnească în pace”, a scris pe Facebook, Elena Loreta Popa, o apropiată a actriței.

„S-a stins din viață o mare actriță a Teatrului Nottara, Anda Caropol! Dumnezeu să o ierte și ș-o odihnească în pace!”, a scris și actorul Vali Teodosiu.

Ministerul Finanţelor a anunțat că salariile cadrelor didactice vor creşte cu 13% din 1 ianuarie 2024. Instituția a trebuit să repare o greșeală din actul inițial  
Mai multe articole despre:
doliu deces anda caropol actrita teatrul nottara