MENIU

Doi politicieni români, vizați de ancheta din SUA în cazul Broidy

Dragnea și Grindeanu, vizită suspectă la New York

Un mare juriu federal din New York îl investighează pe Elliott Broidy, cel mai mare fundraiser republican, examinând dacă și-a folosit poziția de vicepreședinte al comisiei de învestire a președintelui Donald Trump pentru a încheia afaceri cu lideri străini, potrivit documentelor obținute de The Associated Press și citate de Huffington Post.

Potrivit unui articol anterior publicat de Wall Street Journal, procurorii americani verifică în ce măsură Elliott Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump.

"Broidy a invitat câțiva oficiali din Angola și România la ceremonia de inaugurare din 2017, inclusiv un român care urma să fie judecat pentru corupție câteva săptămâni mai târziu (n.r. este vorba de Liviu Dragnea, fostul lider PSD). Broidy i-a prezentat pe oficialii din Angola mai multor membri ai Congresului în timpul vizitei, care a avut loc imediat după ce guvernul Angolei a acceptat să-i plătească companiei sale 6 milioane de dolari pentru serviciile prestate", scria WSJ.

Potrivit surselor G4Media.ro, în urmă cu aproximativ trei luni s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane solicită informații în România referitoare la Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, cei doi români prezenți la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump. Printre cei vizați de comisia rogatorie s-ar afla și omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia, Carlo Burci.

Dintr-o citație vizând mai multe persoane transmisă recent comitetului de investire a președintelui Trump rezultă că procurorii caută date despre 20 de persoane și companii. Toți au legături cu Broidy, cu firmele, cu afacerile și contractele sale în domeniul apărării și cu oficiali străini cu care a urmărit să facă afaceri, printre care actualul președinte din Angola și doi politicieni din România, scrie acum Huffington Post.

Potrivit sursei citate, procurorii par să investigheze dacă Broidy s-a folosit de accesul la Trump pentru câștig personal și a încălcat Legea privind practicile corupte străine, care prevede că este ilegal ca un cetățean american să ofere oficialilor străini „ceva de valoare" pentru a obține un avantaj comercial. Lucrurile valoroase în acest caz ar fi putut fi o invitație la ceremonia de investire din ianuarie 2017 sau accesul la Trump.

Avocații lui Broidy au declarat pentru AP că Broidy sau compania sa globală de securitate Circinus nu au avut niciun contract sau schimb de bani cu „orice agenție, intermediar sau agent guvernamental din România". Aceșia au mai declarat că Circinus a încheiat un acord cu Angola în 2016, dar că nu a existat nicio legătură cu ceremonia de investire sau cu rolul lui Broidy în comitetul de învestire.

Viorica Dancila, numire surprinzătoare în Guvern

După participarea lui Dragnea la ceremonia de inaugurare, Elliot Broidy a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa Circinus, companie specializată în afaceri în industria militară și de securitate, care a semnat la data de 1 februarie un acord cu Romarm.

Pe data de 26 iunie că Circinus, compania lui Elliot Broidy a lansat acuzații grave la adresa oficialilor din Ministerul Apărării, după ce în urmă cu un an, în iunie 2018, ar fi decis să se retragă din procedura de licitație pentru modernizarea sistemelor de comandă ale Armatei Române, rezultă dintr-o serie de documente obținute de G4Media.ro.

Mai multe articole despre:
Broidy Elliott Broidy