MENIU

Igor Dodon, reacție virulentă la adresa României în contextul interdicției cursei lui Dmitri Rogozin

Într-o conferință de presă susținută la Reședința de Stat a Republicii Moldova, președintele Igor Dodon și-a exprimat opinia în legătură cu interdicția impusă cursei aviatice în care se afla vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, de către autoritățile române. 

În urma deciziei autorităților de la București, de a interzice intrarea în spațiul aerian românesc a avionului în care se afla vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, președintele Republicii Moldova a lansat o cascadă de critici și acuzații grave la adresa conducerii României și ai unioniștilor, afirmând că „vor război”.

„Noi asistăm în ultimele săptămâni, mai ales în ultimele zile, la un show rusofob fără precedent. Un show care este îndreptat împotriva cetățenilor Republicii Moldova, este îndreptat împotriva relațiilor bune cu partenerul nostru strategic, Federația Rusă.

Eu vreau să spun că o să le iasă pe ochi la cei care au început acest show. (…) Și mă refer în primul rând la cei din partidul Democrat. (…) Chișinăul, Bucureștiul sunt parte a unui joc geopolitic a Occidentului, a NATO împotriva oponenților săi geopolitici – împotriva Rusiei. Rezolvarea problemei transnistrene înseamnă foarte clar că nu va fi niciun fel de NATO în Republica Moldova!

Ei vor conflict, vor război aici. Majoritatea parlamentară de la Chișinău s-a implicat în acest joc geopolitic murdar care nu are nicio legătură cu interesele Moldovei. Această majoritate parlamentară este o majoritate unionistă, nu statalistă. Este una pro-NATO și au demonstrat lucrul ăsta de mai multe ori prin acțiunea sa.

Celor din PD și din Guvern le spun că totul se schimbă, totul e trecător și vine timpul la toți. (…) Acum suferă cetățenii Republicii Moldova, oamenii simpli, și aici, și în Rusia. (…)

Blocarea zborului spre Chișinău e treaba internă a României. Am vorbit cu domnul Rogozin. În avion erau sute de moldoveni, cu copii mici, care veneau acasă. De ce ați făcut acest lucru? De ce ați ținut în aer sute de cetățeni ai Republicii Moldova, copii mici, care plângeau 3-4 ore în avion, nu știau ce se întâmplă.

Cum se explică că cetățenii altui stat, românii, unioniștii, deputa din România, blochează aeroportul din Chișinău? Cum ar fi dacă un deputat rus ar face asta? Cum se explică că un deputat din Parlamentul României blochează un aeroport din Republica Moldova?

Se apropie momentul când o să trebuiască noi să-i punem noi la punct. Altfel ei nu înțeleg. Altfel, ei își aduc românașii, unioniștii, ca să facă nouă probleme aici. (…)”, a spus Igor Dodon.