MENIU

Documentele din Panama. 50 de milioane de euro au fost scoase din ţară

286 de români au avut încasări şi transferuri în Panama în perioada 2003 - 2016. În total, este vorba despre 21,7 milioane de euro. Cifrele vin de la preşedintele Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor care a fost audiat, împreună cu şeful ANAF, în Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor. Cei doi au fost chemaţi pentru a da explicaţii în scandalul Panama Papers. 

În plină investigaţie jurnalistică, preşedintele Oficiul Naţional pentru Combaterea Spălării banilor vine cu cifre îngrijorătoare: 400 de sesizări pentru tranzacţii suspecte, dintre care 11 la Parchetul General pentru tranzacţii ale românilor în Panama şi 6 sesizări la Serviciul Român de Informaţii pentru cazuri de finanţare a terorismului.

Alți 286 de români, persoane fizice şi juridice, au tranzacționat peste 70 de milioane de euro în Panama. Dintre aceştia, peste 50 de milioane de euro au fost scoşi din România.


Oficiul Național pentru Combaterea Spălării banilor a primit, în 2015, peste 4.600 de rapoarte referitoare la tranzacții suspecte de fraudă. Din 2013, instituția colaborează cu alte unități de informații financiare din statele membre. Cu toate acestea, informațiile din scandalul Panama Papers şi le iau din presă.