MENIU

Document secret: Egiptul a renunțat la furnizarea de rachete Saker-45 către Rusia la presiunea SUA

Foto: Profimedia

Conform unui document ajuns în mâinele jurnaliștilor de Washington Post, Egiptul a abandonat planul de a furniza rachete Rusiei în martie, ca urmare a intervenției administrației președintelui american Joe Biden.

Mai mult, după ce a suspendat acordul cu Moscova, Egiptul a fost de acord să vândă Statelor Unite obuze de artilerie de calibrele 152 mm și 155 mm, pentru a le transfera ulterior în Ucraina. Aceasta s-a întâmplat după discuții purtate cu Washingtonul în luna martie.

Publicația americană, citată de Defense Romania, a dezvăluit, citând documente scurse, că președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a avut un plan de a furniza Rusiei până la 40.000 de rachete Saker-45 de calibrul 122 mm. Cu toate acestea, acest plan a fost oprit la începutul lunii martie.

Documentul anterior susținea că Sisi și-a instruit subalternii să păstreze secretul planului "pentru a evita problemele cu Occidentul". Potrivit noului document, Egiptul intenționează să-și folosească capacitatea de a produce arme pentru Ucraina ca mijloc de a obține materiale militare americane avansate.

Washingtonul a căutat de multă vreme noi susținători pentru lupta forțelor ucrainene împotriva Rusiei, inclusiv ajutoare cu muniții atât de necesare.

Egiptul are o relație diplomatică și militară puternică de lungă durată cu Rusia, dar, pe de altă parte, este un aliat major al SUA în Orientul Mijlociu de decenii, primind un ajutor militar american anual de peste un miliard de dolari.

Michael Hanna, director de program la International Crisis Group, a subliniat că "Simplul fapt al concurenței (cu Rusia) creează oportunități pentru câștiguri ușoare din partea Statelor Unite și se poate imagina că acest lucru va fi în detrimentul agendei democrației și drepturilor omului".

În trecut, SUA au exercitat presiuni asupra Egiptului în probleme legate de drepturile omului, inclusiv asupra întemnițării pe scară largă a activiștilor care se opun regimului lui Sisi.

În ultimul an, Washingtonul a oprit o mică parte din ajutorul său militar pentru Egipt, din cauza îngrijorărilor legate de acest model de represiune.

Ministerul egiptean de Externe nu a răspuns solicitărilor de a comenta noile documente dezvăluite. Cu toate acestea, după documentul inițial privind producția de rachete pentru Rusia, presa de stat egipteană a relatat că oficialii au negat afirmația, spunând că este "nefondată".

La rândul său, un oficial înalt al administrației Biden a spus: "Egiptul este un partener apropiat și suntem în mod regulat implicați cu conducerea sa într-o serie de probleme regionale și globale".

Mai multe articole despre:
rachete egipt sua razboi ucraina rusia