MENIU

Document EXPLOZIV al CDC! Varianta Delta s-ar putea răspândi la fel de ușor ca varicela: Rată de transmisibilitate, URIAȘĂ

Rată de transmisibilitate variantă Delta Covid-19

Rezultate mai mult decât îngrijorătoare relevate de un document al Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din Statele Unite (CDC), apărut în spațiul public, potrivit căruia varianta Delta a COVID-19 pare să se răspândească la fel de ușor ca varicela și să provoace forme grave ale bolii. În plus, fiecare persoană infectată poate transmite mai departe virusul în medie la 8-9 persoane, fapt ce se traduce - vorbind în termeni de specialitate - prin rata de transmisibilitate a bolii sau rata de reproducere a virusului.

Documentul, care apare sub forma unei prezentări cu slide-uri, conține date nepublicate încă, dar care arată că persoanele vaccinate în regim complet împotriva virusului SARS-CoV-2 ( doză 1 + 2) ar putea răspândi la fel de ușor varianta Delta precum cele care nu s-au vaccinat deloc, relatează HotNews.ro

„Cred că oamenii trebuie să înțeleagă că nu strigăm \"lupul!\" aici. Este ceva serios”, a declarat Rochelle Walensky, directorul CDC, pentru CNN, adăugând că noul coronavirus „este unul dintre cele mai transmisibile virusuri pe care le cunoaștem".

"Rujeola, varicela, asta (varianta Delta) - toate fac parte din această categorie”, a explicat oficialul CDC. 

Se pare că CDC ar urma să publice chiar în cursul zilei de astăzi datele pe baza cărora Walensky a luat controversata decizie de a recomanda ca inclusiv persoanele vaccinate în regim complet împotriva COVID-19 să poarte măști în spațiile interioare, în locurile în care există o transmitere susținută sau ridicată a coronavirusului. Potrivit lui Rochelle Walensky, și persoanele prezente în școli (elevi, angajați, vizitatori) ar trebui să poarte mască de protecție.

„Măsurile de care avem nevoie pentru a ține asta (varianta Delta - n.r.) sub control sunt extreme”, a mai arătat șeful CDC.

Prezentarea CDC afirmă că varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela, fiecare persoană infectată transmițând mai departe virusul în medie la 8-9 persoane.

Varianta originală a coronavirusului, depistată la finalul anului 2019 în provincia chineză Wuhan, era la fel de transmisibilă ca răceala obișnuită, fiecare persoană care a contractat virusul infectând la rândul ei în jur de alte două persoane.

Această transmisibilitate este cunoscută drept R0 sau rata de reproducere a virusului: „Când te gândești la boli care au un R0 de 8 sau 9 - nu sunt multe”.

Îngrijorător este și faptul că persoanele vaccinate, care contractează COVID-19, au o cantitate la fel de mare a coronavirusului în organismele lor precum cele nevaccinate. Asta înseamnă că probabilitatea de transmitere mai departe a virusului SARS-CoV-2 este egală în rândul vaccinaților și nevaccinaților.

„Ideea principală este că, spre deosebire de celelalte variante, (în cazul variantei Delta -n.r.) persoanele vaccinate, chiar dacă nu au prezentat simptome, s-au infectat și au avut încărcături virale la niveluri similare cu persoanele nevaccinate care s-au infectat”, a afirmat dr. Walter Orenstein, directorul Centrului de Vaccinare Emory, după revizuirea documentului CDC.

În tot acest cumul de informații și avertismente, există, totuși, și o veste bună, și anume că persoanele vaccinate sunt mai în siguranță față de cele nevaccinate.

„Vaccinurile previn peste 90% din cazurile severe ale bolii dar ar putea fi mai puțin eficace în împiedicarea infectării și transmiterii”, afirmă documentul CDC. „Prin urmare au loc mai multe infecții în rândul persoanelor vaccinate și o transmitere comunitară mai mare în pofida vaccinării”, a arătat directorul centrului de vaccinare.

Documentul citează, de aseamenea, trei lucrări diferite care arată că varianta Delta, cunoscută inițial drept varianta indiană sau B.1.717.2, cauzează forme mai grave ale bolii însă precizează că vaccinurile anti-Covid reduc riscul dezvoltării unor astfel de forma, dar și a decesului de 10 ori, mai arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
cdc document delta varianta delta coronavirus varicela