MENIU

Dobrițoiu: SPP nu a primit informații de la servicii că Bercea ar fi un pericol pentru președinte

Dobrițoiu: SPP nu a primit informații de la servicii că Bercea ar fi un pericol pentru președinte

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, miercuri, că SPP nu a primit de la celelalte servicii informaţii prin care Sandu Anghel să fie nominalizat ca fiind un potenţial pericol pentru preşedintele Traian Băsescu.

Membrii acestei comisii s-au întrunit miercuri pentru a analiza raportul transmis de SPP privind modul în care acest Serviciu a asigurat protecţia informativă a preşedintelui Traian Băsescu cu ocazia vizitei pe care acesta a făcut-o la Costeşti în 2009, când s-a întâlnit cu Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

”În ce priveşte acţiunea de la Costeşti, cu prilejul Zilei culturale a romilor, SPP nu a primit niciun fel de informaţii de la celelalte servicii şi nici din acţiunea de procurare a informaţiilor proprii nu l-a individualizat pe Bercea Mondial ca fiind o persoană care ar putea reprezenta un risc potenţial de atentat asupra vieţii, integrităţii fizice a preşedintelui României. În ce priveşte activităţile ulterioare, preşedintele nu s-a întâlnit cu Bercea Mondial şi cu familia acestuia, de unde rezultă faptul că SPP nu a fost nevoit să solicite alte date şi informaţii suplimentare de la serviciile cu care cooperează”, a spus Dobriţoiu la finalul şedinţei.

El a menţionat că raportul întocmit de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) la solicitarea Comisiei de apărare răspunde concis şi la obiect referitor la responsabilităţile legale ale SPP privind asigurarea protecţiei fizice a persoanelor care beneficiază de acest serviciu.

“În acest sens, se specifică foarte clar care sunt membrii familiei demnitarului care beneficiază de protecţie fizică şi protecţie informativă, rudele de gradul II nefăcând obiectul interesului SPP. Concluzia este că domnul Mircea Băsescu nu a făcut obiectul interesului şi activităţii SPP, Serviciul având stabilit, prin Hotărârea CSAT, demnitarii şi familiile asupra cărora să îşi exercite activitatea. Mircea Băsescu nu a beneficiat de protecţie fizică sau informativă, fiind rudă de gradul II a preşedintelui”, a completat preşedintele Comisiei pentru apărare a Senatului.

SPP a trimis, luni, Comisiei pentru apărare a Senatului, raportul solicitat de membrii Comisiei, privind modul în care Serviciul a asigurat protecţia informativă a preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţa, recent, că va face demersuri pentru ca "rapoartele SRI și SPP" privind protecția şefului statului "în cazul vizitelor la clanul Bercea" să ajungă la Comisile parlamentare pentru un raport din care să rezulte dacă preşedintele a fost sau nu informat.