MENIU

Corina Şuteu, ministru al Culturii. Preşedintele Iohannis: "Avem nevoie de refomă, nu de reformită"

Corina Şuteu a depus, miercuri, jurământul, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a sa în funcţia de Ministru al Culturii.

UPDATE 17.10. Ceremonia de depunere a jurământului noului ministru al Culturii a avut loc, în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, a premierului Cioloş şi a membrilor cabinetului acestuia.Preşedintele Iohannis, la ceremonia de depunerea a jurământului noului ministru al Culturii, Corina Şuteu:

"Doamna ministru, vă doresc mult succes cu acest mandat, preluaţi portofoliul într-o perioadă foarte dificilă, când există, şi pe bună dreptate, o inflamare în spaţiul  public în legătură cu domeniul de care se ocupă Ministerul Culturii. Există aşteptări mari, instituţiile de cultură româneşti au nevoie de cineva care, cu fermitate, înţelegere dar şi simţul a ceea ce poate fi făcut, să conducă acest minister. Vă doresc, cu tact, aplecare şi indulgenţă, să rezolvaţi problemele care vă aşteptă. Evident, situaţia de la Operă trebuie rezolvată, dar este doar una dfinte situaţii.

Cred că domeniul de care se ocupă Ministerul Culturii are nevoie de reformă, nu de reformită, are nevoie de decizii, dar nu de impunere cu cizma şi vă doresc să schimbaţi lucrurile în sensul aşteptat de artişti, de public, dar şi de specialiştii în domeniu", a mai spus Iohannis. 

UPDATE 11:54 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 4 mai, decretele privind revocarea lui Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii şi numirea în locul său a Corinei Şuteu. Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc la ora 17.00.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Corina Șuteu a fost propusă marți, 3 mai, de premierul Dacian Cioloș pentru a ocupa funcția de ministru al Culturii, în condițiile în care Vlad Alexandrescu a fost revocat din funcție.

Şuteu a condus Institutul Cultural Român din New York, până în 2012, când a demisionat în urma scandalului poneiului roz cu zvastică, prezentat la o expoziţie organizată în metropola americană. Pe de altă parte, mai multe organizaţii ale oamenilor de film din România au acuzat-o pe Şuteu, într-o scrisoare transmisă premierului Dacian Cioloş, că organiza petreceri la Cannes de zeci de mii de euro, din banii statului.

Corina Şuteu a absolvit Facultatea de Litere, specializarea română-engleză la Universitatea București (1983) și un master în management cultural, Mastere Spécialisé Européen en Management des Entreprises Culturelles (Dijon, Franța) (1991). După terminarea studiilor, a fost profesor de română-engleză la Liceul Agro-industrial Făgăraș (1983-1987) și redactor la Revista "Teatrul" (1987-1989), potrivit Agerpres.

A ocupat funcția de director al Uniunii Teatrale din România (1991-1993) și al Theatrum Mundi, în prezent, Metropolis (1993-1995). A fost director al Masterului Specializat în Management cultural european din Dijon, Franța (1995-2001), președinte al Forumului rețelelor culturale europene (1995-2002) și director al Institutului Cultural Român din New York (2006-2012).

Din ianuarie 2016 este secretar de stat la Ministerul Culturii.

A fost consultant pentru diverse programe ale Uniunii Europene, Consiliul Europei, UNESCO, rețele culturale europene, diferite organisme culturale și de cercetare pe plan internațional: expert pentru mai multe programe ale Consiliului Europei (1991-2002); expert pentru direcția de politici culturale pe probleme de formare în management cultural și politici culturale în cadrul UNESCO (1995-2005); expert în cadrul UE, contribuind la studiul despre mobilitatea artiștilor în Europa (1998-2005); expert coordonator pentru proiectul de educație permanentă a profesioniștilor în cadrul programului Phare "Dimensiunea Culturală a Democrației" (2000); expert național pentru studiul "The State of Cultural Cooperation in Europe", realizat la solicitarea Comisiei Europene (2003).

A fondat și a condus Asociația culturală ECUMEST (1998-2005), specializată în politici culturale, care a militat pentru pentru emanciparea instituțională a sectorului culturii în Romania și în Europa centrală și de est. Membră în comitetul de conducere al a Informal European Theatre Meeting (1992-1998).

În 2012, a fondat, împreună cu criticul de film Mihai Chirilov, Romanian Film Initiative, care organizează Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema.

Împreună cu Hanneloes Weeda și Cas Smithuijsen, a editat cartea "Arts Politics and Change. Participative Cultural Policy-making in South East Europe" (Amsterdam, 2005). Este, de asemenea, autoarea volumului "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe" (Amsterdam, 2006).