MENIU

Discursul lui Tsipras după referendum: "Nu am primit un mandat împotriva Europei"

Premierul Alexis Tsipras s-a adresat duminică seara poporului grec, aproape de miezul nopții, după un referendum care a indicat clar un vot NU la adresa acordului venit din partea UE și FMI.

Premierul Alexis Tsipras a insistat asupra ideii că votul dat de greci la referendumul de duminică nu înseamnă un mandat pentru ieșirea din zona euro.

"Poporul grec nu a răspuns la o întrebare cu privire la Europa, trebuie să eliminăm această temă cu totul", a spus Tsipras. Negocierile dintre Atena și creditorii săi vor începe chiar luni, a dat asigurări premierul grec.

"Poporul grec a făcut o alegere curajoasă, una care va transforma dezbaterea din Europa. Grecia a demonstrat azi că democrația nu poate fi șantajată. Înțeleg că votanții nu mi-au dat un mandat împotriva Europei, ci unul pentru o soluție realistă și sustenabilă", a spus Alexis Tsipras.

Șeful cabinetului de la Atena i-a asigurat pe greci că Executivul este pregătit să revină la masa negocierilor pe un plan de reformă și că își propune să readucă sistemul bancar la normal cât mai repede.

Tsipras a adăugat că Grecia va insista pe restructurarea datoriilor în negocierile cu creditorii.

"Am fost întrebați azi "ce fel de Europă ne dorim?" Am răspuns că ne dorim este o Europă a solidarității. Azi sărbătorim o victorie a democraței, mâine ne întoarcem la o muncă dificilă", a mai spus Tsipras.

Premierul Greciei a anunțat că va vorbi cu președintele țării pentru a convoca o întâlnire cu toți liderii politici ai Greciei, ca să afle punctul lor de vedere în găsirea unei soluții în negocierea cu troica creditorilor.