MENIU

Discurs fără menajamente. Joe Biden dezvăluie divergențele cu guvernul israelian în mod public

Joe Biden dezvăluie divergențele cu guvernul israelian în mod public

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că guvernul israelian "nu dorește o soluție a două state" cu palestinienii, spre deosebire de Washington. Totodată, Biden i-a cerut prim-ministrului Benjamin Netanyahu să facă schimbări în conducerea guvernului.

"Acesta este cel mai conservator guvern din istoria Israelului", a afirmat preşedintele american.

Este pentru prima dată de la atacul Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie, când preşedintele democrat în vârsta de 81 de ani a făcut referire public la divergenţe cu executivul israelian.

Joe Biden i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să "întărească şi să schimbe" executivul pentru a găsi o soluţie pe termen lung la conflictul israeliano-palestinian. El a estimat, de asemenea, că Israelul, care bombardează intens Fâşia Gaza, începe să piardă sprijinul opiniei publice mondiale.

La rândul său, premierul israelian a semnalat marţi "dezacorduri" cu liderul american cu privire la viziunea lor pe termen lung, odată cu încheierea conflictului în Fâşia Gaza. 

UE confirmă oficial: 150 milioane de cetățeni au probleme de sănătate mintală. Principalele cauze: izolarea din pandemie şi condiţiile socio-economice.

Israelul apreciază susţinerea Statelor Unite pentru obiectivul de distrugere a organizaţiei islamiste Hamas şi eliberarea ostaticilor ascunşi de palestinieni în Fâşia Gaza, a declarat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, observând însă că între aliaţi există diferenţe de viziune privind perioada de după război, scrie Agerpres.

Netanyahu a refuzat din nou să aprobe revenirea Fâşiei Gaza sub administrarea Autorităţii Palestiniene susţinute de Occident şi conduse de preşedintele Mahmoud Abbas.

Prim-ministrul a avertizat într-un comunicat că Gaza nu va fi "nici un Hamas-stan, nici un Fatah-stan". 

Cum să vizitezi Bruxelles de Crăciun cu doar 225 de euro. Sfaturile unei românce care și-a împărtășit costurile excursiei pe TikTok

"Vreau să îmi explic clar poziţia: nu voi permite ca Israelul să repete greşeala de la Oslo", a spus Netanyahu, fără a preciza la ce greşeală se referă; Reuters reaminteşte că Acordurile de la Oslo, din 1993, prevedeau o autonomie palestiniană limitată atât în Cisiordania, cât şi în Gaza.

Marţi, secretarul general al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Hussein Al-Sheikh, a reacţionat la relatări conform cărora Netanyahu a comparat Acordurile de la Oslo cu masacrul Hamas din 7 octombrie.

Premierul israelian a susţinut că evenimentele respective au dus la numere apropiate de morţi în rândul conaţionalilor săi.

Al-Sheikh a comentat că declaraţia lui Netanyahu "confirmă războiul său împotriva tuturor palestinienilor". "Îi spunem lui Netanyahu că Oslo a murit sub şenilele tancurilor sale, care mătură oraşele, satele şi taberele noastre de la Jenin până la Rafah", a afirmat oficialul palestinian.

Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Boloș: „Eliminăm riscul utilizării facturilor false sau duplicate”