MENIU

Dictatura modei, la Cannes. Cineastă cu piciorul amputat, oprită pentru că nu purta tocuri

Valeria Richter, producător de film, a fost oprită să participe la festivalul de la Cannes pentru că nu s-a conformat regulii care interzice accesul femeilor cu pantofi fără toc.

Richter are piciorul stâng parțial amputat și nu-și poate menține echilibrul pe tocuri. Ea a povestit că a fost oprită de patru ori, săptămâna trecută, în timp ce încerca să asiste la premiera peliculei „Sea of Trees” a lui Gus Van Sant.

„Plasatorii au arătat spre pantofii mei şi mi-au făcut semn că ‘nu’, deci era clar că pantofii erau problema. Sigur că aş fi putut să le arăt şi eu piciorul, ceea ce ar fi făcut ca situaţia să fie stranie, pentru că asta ar fi fost o explicaţie evidentă a motivului. În cele din urmă, ei i s-a permis să asiste la premieră.

Un incident similar a avut-o ca protagonistă pe soţia lui Asif Kapadia, realizatorul unui documentar despre Amy Winehouse, prezentat în premieră la Cannes.

Staruri precum Emily Blunt s-au conformat regulii dar au criticat-o deschis. „Toată lumea ar trebui să poarte pantofi fără toc, ca să fim cinstiţi”, a declarat Blunt, scrie paginadepolitica.ro.

Directorul festivalului, Thierry Fremaux, a negat interdicţia în ciuda evidenţelor.

Wendy Constance, o scriitoare de cărţi pentru copii care a participat la Cannes în anii ’70, a ironizat dress code-ul feminin de-a lungul timpului la acest eveniment:

„În 1971 le-am cerut să renunţe la regula conform căreia femeile nu pot purta pantaloni. Şi au renunţat la ea – după 44 de ani”.