MENIU

„Dheepan”, film ce spune povestea a trei imigranţi, are premiera la Bucureşti. Unde îl puteţi vedea

Filmul „Dheepan”, distins anul acesta cu celebrul trofeu Palme d’Or, va fi proiectat în premieră în România, în cadrul celei de-a şasea ediţii a festivalului Les Filmd de Cannes à Bucarest. Evenimentul se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO din Bucureşti, în perioada 23 – 29 octombrie.

Regizat de Jacques Audiard, „Dheepan” este un film extrem de actual în contextul de azi, când soarta milioanelor de refugiaţi din calea războiului stă în mâna ţărilor europene. Producţia cinematografică urmăreşte traseul a trei imigranţi din Sri Lanka – un fost soldat, o tânără şi un băiețel – care pozează ca familie şi încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului, se precizează într-un comunicat remis Realitatea.NET.

În rolul principal, Audiard a ales un actor non-profesionist, însă cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam şi a fost închis în numeroase ţări, înainte de a cere azil în Franţa în 1997, pe când avea 25 de ani.

Jacques Audiard a regizat şapte lungmetraje, toate multi-premiate. „De battre mon cœur s'est arrêté” (2005) a câştigat opt premii César şi BAFTA pentru Cel mai bun film străin, „Un profet” (2009) i-a adus Marele Premiu la Cannes, César şi BAFTA, iar „De rouille et d’os” (2012), cu Marion Cottillard, a rulat în competiţie la Cannes şi a fost nominalizat la Globurile de Aur.

Trofeul Palme d’Or pentru „Dheepan” i-a fost oferit în luna mai 2015, de un juriu prezidat de fraţii Joel şi Ethan Coen.

Anul acesta, festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecţii, unele programate în prezenţa cineaştilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective şi alte evenimente speciale.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Iniţiativa a generat un trend, festivalul extinzându-se în 2014 la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes.

Ediţa a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Eşti Bucureşti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.