MENIU

DEZVĂLUIRILE unui agent SAS: "În '87 am venit la Timişoara să văd dacă se poate declanşa REVOLUŢIA"

Un fost agent SAS spune că a fost în România pentru a vedea dacă se poate declanşa o revoluţie

Barry Jones, angajat al companiei engleze IT "Frontier Silicon" şi care conduce din 2013 un departament-pilot în Timişoara, a activat nouă ani în serviciile speciale britanice. În 1987, Jones a avut o misiune în oraşul bănăţean, unde a investigat posibilitatea de a declanşa o revoluţie anticomunistă.

Britanicul în vârstă de 56 de ani a pus bazele unei reprezentanţe a companiei Frontier Silicon în Banat şi are o poveste demnă de un film de aventură. 

De echipa de proiect a fost desemnat să se ocupe Barry Jones, un fost membru în Special Air Service (SAS). El a fost cel care a decis că Timişoara este cel mai potrivit loc pentru a pune pe picioare o unitate specială, care să facă performanţă la nivel înalt.

Britanicul nu a ales Timişoara din întâmplare, ci pentru că a venit prima dată aici în anul 1987, într-un alt fel de misiune. Pe vremea aceea, Jones lucra pentru Special Air Service, o importantă unitate de luptă a Marii Britanii.
„Am venit să investigăm dacă se poate declanşa o revoluţie anticomunistă în România. Strângeam informaţii despre situaţia din «Blocul estic».

Ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii locale cu care s-au realizat diferite interviuri. Am stat trei săptămâni la Timişoara. Misiunea era de a strânge informaţii, pentru că era clar că va cădea comunismul în ţările din Est“, a spus Barry Jones. 

Peste doi ani, în decembrie 1989, la Timişoara s-a declanşat Revoluţia. Britanicul refuză să admită că misiunea lui a avut o asemenea consecinţă şi vrea să păstreze secrete detaliile primei lui vizite în România.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro.

Mai multe articole despre:
Timişoara revoluţia 89 agent SAS