MENIU

Dezvăluiri în dosarul LOTERIA. Cum a permis Guvernul ca Loteria să eludeze legea

În dosarul Loteria sunt implicaţi politicieni la cel mai înalt nivel, care, prin funcțiile deținute în cadrul aparatului Executiv, au permis ca Loteria să eludeze legea, susține jurnalistul Alex Căutiş, care a detaliat, la emisiunea JOCURI DE PUTERE, cum acest caz îl rivalizează pe cel de la Microsoft. De asemenea, jurnalistul Ovidiu Marincea a dezvăluit că, în dosarul Loteria, întâlnim numele multor persoane care sunt implicate şi în cazul Microsoft.

Prin Ordonanța de Urgență 20/2013, Guvernul a permis Loteriei să eludeze legea achiziţiilor publice, care a permis semnarea unui contract păgubos între Loteria Română şi firma austriacă Novomatic, spune jurnalistul Alex Căutiș. 

”O să prezint destul de sintetic un caz care îl va rivaliza pe cel de la Microsoft. Cazul Loteria e la fel de grav ca cel de la Microsoft, din prisma faptului că sunt implicați politicieni la cel mai înalt nivel. Tot scandalul Loteriei nu a dat palpitații guvernanților și nici parlamentarilor români. De ce spun asta: în 2013, când noi vorbeam de ceva timp, de acest caz, Guvernul României, adică Guvernul Ponta, a dat o OUG, 20 pe 2013, care s-a transferat ulterior în lege, Legea 227, din 15 iulie 2013, prin care i s-a permis loteriei să facă contracte de asociere cu alti furnizori de servicii loto. Asta înseamnă că i s-a permis loteriei să eludeze Legea achizițiilor publice, pentru că, știau că la o distanță de trei luni , de această lege, urma să se repună în discuție dosarul cu Intralotul, pentru că expira contractul în 24 octombrie. Oferind posibilitatea Loteriei să semneze un nou contract prin negociere directă, practic, au dat posibilitatea de a semna un nou contract, într-o manieră netransparentă și cu aceleași clauze păguboase pentru statul român. Astfel ne-am trezit cu celebra firma Novomatic că are un contract la fel de păgubos, la fel cum l-a avut, timp de zece ani, Intralotul cu Loteria Română.  Spun că acest caz este spectaculos o dată prin prisma faptului că este implicat Guvernul României, apoi Parlamentul României, care nu a luat în considerare repetatele rapoarte ale Curții de Conturi. Vorbim de un raport din 2010, unul din 2011, unul din 2012 și unul din 2013. Toate aceste rapoarte, date mai devreme de a se da această OUG și ulterior legea, spuneau de o fraudă masivă la Loteria Română. Cum e posibil ca în urma acestor rapoarte, tocmai Guvernul României și Parlamentul României să facă scăpate de sub control un nou contract al României și să permită semnarea unui nou contract, într-o manieră la fel de păguboasă și de frauduloasă cum a fost cel anterior, deja amendat de Curtea de Conturi. Cred că ar trebui să dea socoteală, în acest caz, atât miniștrii de resort, mă refer la ministrul de Finanțe, prim-ministrul, cât și parlamentarii care au susținut acest proiect de lege. Un luru foarte important: proiectul respectiv de lege a fost susținut de ONJN, este vorba de o instituție creată cu acea ocazie, care urma să aibă în vedere jocurile de noroc din România. Acest ONJN și-a pus mai departe oameni în funcții-cheie la Loteria Română, care au putut să ”negocieze”, dar nu cred că a fost cazul să negocieze, cred că acolo a fost o obediență, aș numi, actul de discuție cu Novomaticul și cu Intralotul. Aici e vorba de două contracte, avem un contract cu Novomaticul, care este practic o continuare a păgubosului contract. Nu s-au făcut licitații, tocmai pentru că ei dăduseră o lege care nu mai cerea organizarea unei licitații”, a susținut Alex Căutiș.

 

Totodată, jurnalistul Ovidiu Marincea a comentat la Jocuri de putere asemănările dintre dosarul Loteria şi dosarul Microsoft.

”O să întâlnim numele, în dosarul Loteria, a celebrului tânăr antreprenor Remus Truică, care se găsește și în dosarul Microsoft și este ți în dosarul Loteria, niște avocați cum e Doru Boștină, pe care îl găsim și la Microsoft și la Loterie. Am văzut, zilele trecute, o știre cu o firmă de pază Shelter Security, ridicat la DNA. În raportul Curții de Conturi, se spune că Loteria a semnat un contract, cu această firmă de pază, aceeași firmă de pază, în 2011, pentru un soft de monitorizare, a agențiilor Loto din România, cu o valoare de 4.950 de ori mai mare, decât se găsea acel soft pe piață”, a declarat Ovidiu Marincea.