MENIU

Dezvăluire bombă despre coșmarul fiscal pe care Guvernul îl detonează la 1 ianuarie

Dureri de cap pentru mediul de afaceri

Guvernul Tudose a detonat o adevărată bombă în mediul de afaceri prin ordonanța care obligă firmele să-și creeze conturi separate de TVA începând cu 1 ianuarie 2018. Experții fiscali dezvăluie că Bulgaria a introdus un sistem aproape identic cu cel pregătit de România, dar l-a abandonat după 3 ani, constatând că a blocat economia!

Bulgaria a introdus în 2003, cu 4 ani înainte de aderarea la UE, un sistem de plata defalcată a TVA aprope identic cu cel pe care Guvernul român vrea să îl introducă la rândul său, inclusiv cu același argument, de reducere a evaziunii fiscale în domeniul TVA și creșterea gradului de colectare a TVA,

Surpriză, însă, pentru bulgari: au constatat că sistemul a blocat bani și au ridicat împovărarea administrativă, la care s-au adăugat costuri de finanțare mult mai mari decât cele anticipate, semnalează consultanții fiscali de la Taxhouse.

La câțiva ani de la implementare, s-a constatat că sistemul nu funcționează, rezultatele așteptate întârziind să apară, creșterile de sume colectate la nivelul bugetului de stat din Bulgaria fiind imateriale, astfel că sistemul a fost eliminat în 2006, chiar înainte de aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană, scrie profit.ro.

Mai multe articole despre:
TVA tva split cont de tva tva defalcat