MENIU

Dezastru, prețurile la energie duc economia românească spre colaps! Activitatea din industrie, redusă drastic

Romania, cele mai mari preturi la energie

O anchetă a Comisiei Naționale de Prognoză scoate la iveală date îngrijorătoare despre industria din țara noastră.

Dezastru uriaș în economia românească! Declinul din industrie s-a accentuat într-un ritm alarmant, ne arată o anchetă a Comisiei Naționale de Prognoză. Totul, din cauza prețurilor ridicate la energie. În primul trimestru al acestui an, activitatea din fabrici a scăzut comparativ cu anul trecut. 

Agenții economici au prezentat o evoluție negativă, timp în care cererea de pe piața internă e scăzută, iar prețurile pentru energie rămân mari. Cele mai mari reduceri, de peste 20%, sunt întâlnite în domenii precum fabricarea de mașini, utilaje, echipamente sau produse de tutun. Și mai îngrijorător este ultimul trimestru al anului 2023, atunci când mai multe ramuri industriale au avut o involuție evidentă. De aceea, anul acesta trebuie să ne așteptăm la scăderi vizibile și în producția farmaceuticelor sau chiar în cazul fabricării articolelor de îmbrăcăminte. 

Românii au cele mai mari prețuri la energie din Uniunea Europeană. Raport cu date devastatoare

Companiile din România şi Ungaria plătesc cele mai mari preţuri la energie din Uniunea Europeană, de aproape trei ori mai mari decât cele plătite de firmele din Finlanda, arată raportul anual privind piaţa unică şi competitivitatea, publicat miercuri de Comisia Europeană. 

România este fruntașă la prețurile pe care le plătește la energie! Românii primesc cele mai mari facturi la energie din toată Uniunea Europeană, iar cele mai afectate sunt companiile care au ajuns să plătească prețuri exorbitante. 

Potrivit unui raport realizat de Comisia Europeană companiile mijlocii din România plătesc cele mai mari prețuri la electricitate din UE, adică 0,33 euro per kilowat. Imediat în clasament sunt cele din Ungaria, care plătesc 0,30 euro per KWh. La polul opus, cele mai mici preţuri au fost inregistrate în Finlanda şi Portugalia- 0,10 euro pe KWh. 

Record pe piața de energie. Cel mai mic consum de electricitate din istoria României