MENIU

Dezastru în Constanța. Peste jumătate dintre spitalele din județ nu au autorizație de incendiu

Tragedia de la spitalul din Piatra Neamț se poate repeta oriunde și oricând, în România. Zece spitale din județul Constanța, din totalul de 18, nu au autorizație la securitate de incendiu.  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” a informat, luni, că în anul în curs cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul instituţiei au efectuat 21 de controale la unităţile spitaliceşti din judeţul Constanţa, precum şi exerciţii de evacuare.

În urma controalelor au fost aplicate 277 sancţiuni, 259 de avertismente şi 18 amenzi în valoare totală de 91.000 lei. În evidenţele inspectoratului funcţionează 18 unităţi sanitare cu spitalizare continuă, din care 10 construcţii nu au autorizaţie de securitate la incendiu, 7 sunt autorizate şi una nu necesită.

Conform legislației în vigoare, autorizaţia de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei esenţiale - securitate la incendiu - la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări.

Cei de la ISU spun că, prin aviz de securitate la incendiu se înţelege actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale - securitate la incendiu - a construcţiilor, instalaţiilor şi altor amenajări.

Categoriile de construcţii care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se regăsesc în HGR nr. 571/2016. 

Mai multe articole despre:
spital autorizatie incendiu constanta