MENIU

Detalii despre vaccinarea anti-Covid din țara noastră. Unde pot afla cetățenii informațiile esențiale

CNCAV pune la dispoziție pe platforma proprie informațiile necesare populației

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) pune la dispoziție pe platforma proprie informațiile necesare populației. Campania naţională de vaccinare va începe luna aceasta. Vaccinarea este gratuită şi nu este obligatorie, însă este recomandată de experții din sănătate și de autorități. 

Pe platforma CNCAV (https://vaccinare-covid.gov.ro/) sunt puse la dispoziție informații despre vaccinurile candidate și procesul de vaccinare din țara noastră.

Comitetul național de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 prezintă și ”informațiile înșelătoare” care pot crea nesiguranță în ceea ce privește vaccinul. 

Cetățenii pot afla răspunsuri la o serie de întrebări, precum: 
- De ce să mă vaccinez împotriva COVID-19?
- Cum sunt protejate datele cu caracter personal privind vaccinarea împotriva COVID-19?
- Ce document se va elibera în momentul vaccinării?
- Dacă am fost infectat cu SARS-CoV-2, mai este necesară vaccinarea?
- De unde mă pot informa cu privire la vaccinurile candidate?
- Cu cine iau legătura dacă vreau să mă vaccinez?
- Pot refuza să mă vaccinez?
- Vaccinarea este gratuită?
- Dacă mă vaccinez, mai este necesar să respect celelalte măsuri igienico-sanitare?
- Persoanele cu condiţii medicale preexistente sunt eligibile pentru vaccinare?
- O persoană care a fost infectată cu SARS-CoV-2 se poate vaccina?
- Ce sunt centrele de vaccinare drive-through?
- Ce sunt centrele mobile de vaccinare?
- Ce este o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă (CMA)?
- Ce se întâmplă după ce o companie depune cererea de autorizare de punere pe piaţă a unui vaccin?
- Cum funcţionează vaccinurile pentru care au fost depuse cereri de obţinere a autorizaţiilor de punere pe piaţă? (BNT162b2 şi RNA1273)

Persoanele care se vor vaccina vor primi o adeverinţă doveditoare de vaccinare, care va cuprinde următoarele informaţii: numele şi prenumele persoanei vaccinate, data naşterii, vârsta, judeţul de domiciliu, număr şi serie CI, date despre vaccin - doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, judeţ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Reamintim că, miercuri, Președintele Klaus Iohannis a anunțat că primele 10.000 de doze de vaccin anti-Covid vor ajunge în țara noastră luna aceasta.
”Vaccinarea nu e obligatoie, dar e foarte recomandată fiindcă, prin ea, pandemia se poarte termina. Altă soluție nu e dacă dorim să nu mai avem atâția bolnavi morți și dacă dorim ca și persoanele vulnerabile să aibă șansa la viață", a spus atunci Șeful statului.