MENIU

Destinul ultimului rege al României

Regele Mihai a murit

Mihai I a devenit rege la şase ani, însă doar pentru scurt timp. A urcat din nou pe tron la 18 ani, dar nici atunci nu a stat prea mult pentru că au venit la putere comuniştii. Gonit din propria ţară, Regele Mihai a fost nevoit să îşi părăsească poporul şi să trăiască pe meleaguri străine. Nici după căderea comunismului fostului suveran nu i-a fost mai uşor să revină în România. Primul care i-a refuzat acest drept a fost preşedintele Ion Iliescu.

La doar şase ani Mihai devine rege, după moartea bunicul său regele Ferdinand, însă doar pentru trei ani. Până la vârsta de 18 ani tronul e ocupat de tatăl său, Carol al II-lea. La vârsta majoratului, într-o Europă prinsă în război, Mihai e numit rege fără aprobarea parlamentului, transmite Realitatea TV.

De fapt, puterea executivă se afla în mâinile mareşalului Antonescu. Acesta intră în război alături de Germania, fără ştirea regelui Mihai. După executarea lui Antonescu, tânărul suveran rămâne singur în faţa comuniştilor, iar guvernul Petru Groza îi cere să abdice, în decembrie 1947.

Cu pistolul pe masă, regele e ameninţat că, dacă nu renunţă la tron, o mie de studenţi aflaţi în închisoare, pentru că participaseră la un miting pro-monarhie, vor fi executaţi. Regele Mihai îşi pierde şi cetăţenia română, iar în perioada comunistă îi e interzis să revină în ţară. După 1990, fostul Suveran a avut o relaţie destul de tensionată cu noile autorităţi de la Bucureşti. În decembrie 1990, Regelui i se permite să intre în România. Când ajunge în ţară autorităţile organizează o ambuscadă pe autostrada Bucureşti – Piteşti, iar fostul suveran e ridicat de poliţie şi dus la Aeroportul Otopeni, de unde e expulzat. Mai revine în România în primăvara anului 1992, când e întâmpinat de milioane de români, care îl aclamă.

Speriată de popularitatea Regelui, puterea de la Bucureşti îi interzice să mai revină în ţară. Mai mult, Ion Iliescu propune o lege prin care să se interzică pe viaţă intrarea în ţară a familiei regale. Ulterior, fostul suveran îşi recapătă cetăţenia română, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu. Regele Mihai revine definitiv în ţară în 2001.

Zece ani mai târziu, Majestatea Sa era invitat în Parlamentul României, la o şedinţă solemnă. Trecuseră mai bine de 65 de ani de când se adresase ultima dată naţiunii.

”Aveam Ford, Lincoln Zephir (...). Jaguarul a fost un cadou al ministerului aerului și marinei, în 1937, când am devenit ofițer”, a declarat Regele Mihai.

Regele Mihai a cunoscut-o pe Ana Bourbon de Parma în 1947, la Londra, la nunta reginei Elisabeta a doua. Un an mai târziu, cei doi s-au căsătorit. Regele Mihai şi Regina Ana au avut cinci fiice, Principesa Margareta, Principesa Elena, Irina, Sofia şi Maria.

 
Mai multe articole despre:
România destin rege mihai destinul regelui mihai