MENIU

Descoperirea secolului! Un parazit vechi de milioane de ani poate ucide și acum oamenii

Două maimuțe de acum 20-30 de milioane de ani au ajutat la producerea unei descoperiri incredibile: primele celule sangvine de mamifer fosilizate. Acestea au fost conservate atât de bine încât parcă au fost pregătite pentru teste de laborator.

Potrivit Science Daily, din acest motiv, că au fost conservate bine, cercetătorii au putut găsi un tip de parazit care se mai găsește și astăzi. Este vorba de Babesia microti, care infectează chiar și oamenii.

Uimitoarea descoperire a fost făcută în Republica Dominicană și a fost publicată în Journal of Medical Entomology.

„Celulele fosilizate, infectate cu aceşti paraziţi, sunt uimitoare în detaliile lor. Această descoperire furnizează singura fosilă cunoscută găsită a patogenilor de tipul Babesia”, a declarat George Poinar de la Oregon State University.

Acest parazit periculos poate cauza oamenilor babesioza, o boală cu simptome similare cu cele ale malariei și poate aduce moartea purtătorului.

”Formele de viaţă pe care le găsim în chihlimbar pot releva multe despre istoria şi evoluţia bolilor cu care ne înfruntăm în prezent. Spre exemplu, acest parazit a existat milioane de ani înaintea omului şi se pare că a evoluat împreună cu primatele”, mai spune Poinar.

 

Mai multe articole despre:
oameni ucis vechi parazit milioane de ani