MENIU

Descoperire șocantă a experților: screening-ul anual pentru cancerul de piele ar putea fi inutil

Există prea puține indicii clinice pentru a determina utilitatea screening-ul anual pentru leziunile canceroase ale pielii și pentru a preveni decesele, susține un grup de experți medicali consultați de autoritățile federale americane, conform agerpres.ro.  

Medicii susțin că sunt "insuficiente dovezile pentru a stabili dacă beneficiile potențiale ale unui examen medical anual sunt mai mari decât riscurile" la persoanele fără nici un precedent de melanom în familie — o formă agresivă de cancer piele — sau cu predispoziții particulare. Printre riscuri, acești experți ale căror concluzii au apărut în revista 'Journal of American Medical Association' (JAMA), citează și diagnosticările eronate, precum și prelevările care nu sunt necesare, însoțite de complicații.

Într-un editorial publicat, de asemenea, în JAMA, dr. Martin Weinstock, profesor de dermatologie la facultatea de medicină a Universității Brown din Providence (statul Rhode Island), a spus că înțelege metodologia utilizată de USPSTF pentru constatările sale, punând în același timp sub semnul întrebării criteriile adoptate în acest caz particular.

USPSTF nu se bazează pe opiniile experților în elaborarea concluziilor sale, ci exclusiv pe datele dintr-un ansamblu de studii clinice strict controlate. Dar pentru cancerul de piele, aceste informații sunt destul de reduse, este de părere dermatologul citat. Pentru a stabili în mod științific utilitatea acestor examene ar fi necesare rezultatele studiilor clinice foarte extinse, având în vedere mortalitatea scăzută a acestui tip de cancer. Dar, aceste studii nu au fost efectuate, a spus el.

Mai multe articole despre:
screening cancer piele