MENIU

Deputatul bătăuș, daune pentru bărbatul pe care l-a agresat. Cât trebuie să plătească Mihai Lască

Ioan-Mihai Lascu Foto: Bihoreanul.ro

Deputatul Mihai Lască trebuie să-i plătească 15.000 de lei bărbatului pe care l-a bătut în trafic, în urmă cu 3 ani. 

Acesta din urmă i-a cerut daune morale parlamentarului și, în primă instanță, a avut câștig de cauză. În dosarul agresiunii, deputatul a primit o condamnare cu suspendare la finalul anului trecut. 

In mai 2020, Lasca a fost condamnat de Judecatoria Oradea la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru lovire. Incidentul s-a produs pe 24 august 2019, pe DN79. Pe cel care i-a fost victima, Emanuel I., Lasca il banuia ca ar fi avut o legatura cu fosta lui partenera de viata. Femeia il parasise si, de altfel, a si obtinut ulterior un ordin de protectie impotriva sa, cerand apoi instantei sa fie unicul parinte pentru cei doi copii pe care ii aveau impreuna, acest proces fiind in desfasurare. 

Mihai Lască, mai are și alte dosare penale. Într-unul a fost trimis în judecată în 2018 de procurorii DIICOT Bihor, care îl acuză de constituirea unui grup infracțional organizat, respectiv trafic de migranți. În rechizitoriu, anchetatorii au arătat că în 2012 Lască a „inițiat și a constituit” gruparea din care făceau parte cel puțin 4 persoane, cetățeni români și maghiari.

În document se citează și o serie de discuții telefonice în care Lască vorbea cu complicii săi despre migranți, pe care îi numea „oile alea negre” sau „mieluseii aia negri”, care vor veni „în flux normal” și în număr mare pentru a fi scoși din țară, având „vreo 60 pe stoc, 70 de miei, și după aia mai culeg”. Câștigul era semnificativ: prețul pentru fiecare „oaie” varia între 1.000 și 2.000 euro. „N-am bătut în cuie la preț, dar îi în picioare treaba”, îi explică Lască unuia dintre amicii săi.

Mihai Lașcă a mai avut o condamnare, în 2007, la vârstă de 27 ani, pentru o fapta și mai rușinoasă: complicitate la înșelăciune prin metodă „șmen”. Potrivit sentinței, fapta s-a petrecut în vara lui 2006, când, împreună cu un amic, actualul parlamentar s-a postat cu mașînă pe DN1 (E60), în apropiere de Piatră Craiului, cunoscut loc de acțiune al smenarilor.

Lașcă a rămas la volan, iar prietenul sau făcea semne autoturismelor cu numere străine, că să oprească. A reușit să convingă un cetățean german să-i schimbe 500 euro în bancnote mai mici, pretinzând că în România nu-și poate folosi cărțile de credit. Până când neamțul s-a dus la mașînă după bani, bancnotă reală a fost înlocuită cu o copie, învelită într-una de 100.000 lei (100 lei noi), „comision” pentru ajutor. Când victima a luat banii, smenarul s-a urcat în mașînă condusă de Lașcă și s-au făcut nevăzuți, metodă fiind cunoscută sub numele de „Maradona”.

Mihai Lașcă a fost implicat și în alte scandaluri. În 2012, un alt interlop orădean, Constantin Marie, a fost reținut, cu nasul spart, după ce, împreună cu un prieten de-al sau, Petru Pușcăș, a avut o altercație cu Lașcă (poreclit „Francezu”, deoarece se laudă ca fusese luptător în Legiunea străină, deși nu avea nici stagiul militar satisfăcut).

Mai multe articole despre:
mihai lasca deputatul bataus dosar penal abuz bani daune