MENIU

Deputat PNL, sesizare la CNCD după discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad

Viktor Orban / Foto: Inquam Photos, Laszlo Beliczay

Premierului Ungariei, Viktor Orban, va fi citat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după ce deputatul PNL, Alexandru Muraru, a sesizat instituția cu privire la discursul rasist al premierului Ungariei, Viktor Orban, de la Băile Tușnad. 

Muraru susține că "declarațiile care fac apel la "puritate rasială" sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă.

Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX.

În plângerea formulată, deputatul explică și faptul că în baza acestei idei, Orban este de părere că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni". 

Reamintim că premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a dezlănțuit împotriva „amestecului” dintre rasele europene și cele non-europene în discursrul de la Băile Tușnad, de la finalul lunii iulie.

"Noi (maghiarii - n.red.) nu suntem o rasă amestecată… și nu dorim să devenim o rasă amestecată", a declarat Orban, în weekend, la Băile Tușnad. El a adăugat că țările în care europenii se amestecă cu non-europenii "nu mai sunt națiuni".

Discursul său a atras imediat indignarea partidelor și politicienilor de opoziție și a politicienilor europeni.