MENIU

Demetriade: Tarom încheie anul cu pierdere de 60 mil. de lei. Trebuia profit de 147 mil. de lei

Tarom a ajuns pe ultima poziție în clasamentul companiilor aeriene din România din punct de vedere al numărului de pasageri, fiind devansată de companii low-cost, a declarat fostul director general Nicolae Demetriade, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV, realizată de Rareș Bogdan. Acesta a mai precizat că anul 2016 ar fi trebuit încheiat cu un profit de 147 milioane de lei, însă Tarom va înregistra o pierdere de aproximativ 60 de milioane de lei.

”Nicio consultanță la Tarom nu a produs nimic care să fie urmat de companie după ce a plecat consultanța. Cei mai mulți bani i-a luat Lufthansa Consulting - 4.500.000. Vine o companie să le stabilească ce au de făcut... Directorii de acum nu au înțeles nimic, nici istorie, nimic și vor să restructureze compania”, a afirmat fostul director general al Tarom Nicolae Demetriade. 

Tarom, susține acesta, a ajuns să fie ultima companie de transport aerian din România, în condițiile în care pe primele locuri, ca număr de pasageri, se află două cunoscute companii care efectuează curse low-cost. ”La Tarom avem 2 - 2,5 milioane. Altă companie, low-cost, face vreo trei milioane de pasageri. La Tarom nu e posibil să se schimbe în același timp și directorii executivi, și AGA. La marile companii sunt membri în Consiliul de Administrație din toate domeniile, cu o vechime deosebită, care au trecut prin toate etapele de pregătire, plus un director general”, a completat Demetriade, subliniind că belgianul Christian Heinzmann, care a ocupat poziţia de CEO privat la Tarom din 2012 și care a fost revocat din funcție în primăvara acestui an, nu a fost o dată, în trei ani, la ședințele Sky Team, la care participau ”toți președinții de companii aeriene”.

Fostul director al Tarom le reproșează actualilor conducători ai companiei că în ultimele zile, când s-au petrecut mai multe incidente cu aeronavele Tarom, mai ales pe rute interne, nu au ieșit să încurajeze oamenii să călătorească în continuare cu această companie, ci ”au stat ca și când în altă parte s-ar fi întâmplat aceste probleme”.

Tarom nu mai are serviciu juridic, ci s-a achiziționat consultanță juridică de la o firmă, a mai precizat Demetriade. 

Fostul director al companiei susține că actuala conducere ”distruge cetrul de reparații, în loc să-l ridice”. ”Este trist, că activitatea tehnică este foarte rentabilă. În următorii ani vor intra în dotare câte 100 de avioane în mai multe companii din jurul României (...) Turkish Airlines știm cu toții că sunt extrem de serioși. Directorul lor general e de ani buni acolo, știe ce face și a devenit o eminență cenușie datorită modului în care a știut să gestioneze problemele. A investit foarte serios”, a mai afirmat el. 

Pierderile unei companii aeriene se reduc tăind din costuri, dar nu reducând cursele, ci majorând numărul lor, a explicat Demetriade, adăugând că anul acesta Tarom ar putea avea o pierdere de cel puțin 15 de milioane de dolari. ”Tarom, conform planului de management făcut în februarie 2013 de Heinzmann, trebuia să fie pe profit încă de anul trecut; în condițiile în care s-a redus petrolul, mai erau încă 100 de milioane în plus pe an. 2016 ar fi trebuit încheiat cu un profit de 147 de milioane de lei”, a mai menționat Demetriade, subliniind că fostul ministru al Transporturilor din guvernul Ponta, Ramona Mănescu, este responsabil pentru ”pierderea a 300.000 de euro”.

Mai multe articole despre:
Tarom avion curse low cost bilete avion