MENIU

Delfinii din Marea Neagră, în PERICOL! Principalele două cauze sunt pescuitul și războiul din Ucraina

Delfini în Marea Neagră: Profimedia

Vești alarmante vin de pe Litoral. Marea Neagră pierde din ce în ce mai mulți delfini din cauza pescuitului intens, traficului crescut de nave de război, exploziilor subacvatice și bolilor. 203 delfini au fost găsiți morți anul trecut numai pe plajele românești. 

Litoralul românesc este monitorizat de organizațiile ecologiste și de specialiștii biologi în cercetări marine. Studiile arată că cei mai mulți delfini eșuați prezintă răni provocate de exploziile submarine sau intoxicații cu hidrocarburi, păcură și motorină provenite de la navele militare.

"Înregistrăm cel mai mare număr de eșuări de la Litoralul romanesc din ultimii 20 de ani, 203 exemplare pentru anul 2022. Printre cauzele pe care le-am putut determina se număra o data boli, apoi avem de-a face cu capturări accidentale în plasele de pescuit. Indicatorii și estimările ajung undeva la 20 de mii de delfini capturați accidental anual la nivelul de bazin", a declarat Marian Paiu, reprezentatnt ONG Mare Nostrum.

Pescarii și ecologiștii marini au găsit, de la începutul anului, de aproape patru ori mai mulți delfini morți decât în anul precedent. Câțiva dintre ei au fost salvați în ultimul moment, când au ajuns în apele de coasta.

"Am avut 6 sesizări în care eu împreună cu cei de la fața locului am reușit să salvăm animalele, și anume ele erau eșuate, dar erau eșuate vii", a arătat Costin Timofte, activist de mediu.

Conform statisticilor, în Marea Neagră, la ultimul recensământ au fost numărați în jur de 200.000 de delfini.