MENIU

De Ziua Mondială a Creierului, află cum poți preveni și trata ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Accidentul vascular cerebral (AVC) este tema aleasă în acest an pentru Ziua Mondială a Creierului, de către WFN (World Federation of Neurology – Federația Mondială de Neurologie) și WSO (World Stroke Organisation – Organizația Mondială a AVC). În acest context, cele două organizații au organizat o conferință centrată pe prevenția și tratamentul accidentului vascular cerebral, la care au fost invitați experți de top pe plan mondial, evenimentul având motto-ul: „AVC este un atac la nivelul creierului – previne-l, tratează-l!”.

Când vine vorba despre AVC, vârsta nu este un factor important de luat în considerare. Cu toate că riscul de a trece printr-un astfel de episod crește odată cu înaintarea în vârstă, atât copiii cât și adulții pot suferi un accident vascular cerebral, fără să aibă alte simptome în prealabil. Studiile au arătat că una din șase persoane suferă un accident vascular cerebral o dată în viață, iar aproximativ 30% dintre acestea sunt mortale.

Datele arată că un procent de 30% dintre pacienții care au supraviețuit unui AVC au rămas cu dizabilități pe termen lung. În general, persoanele suferă de dizabilități fizice sesizabile, însă sunt cazuri în care apar și tulburări ale percepției, memoriei sau ale capacității de a raționa. Soluția pentru evitarea acestor probleme este recunoașterea cât mai rapidă a unui astfel de episod și tratamentul imediat.

Acțiunea corectă și rapidă în cazul unui AVC și aplicarea tratamentului potrivit pot reduce rata de mortalitate și de apariție a dizabilităților cu aproximativ 50%.Astfel, pacienților li se poate oferi posibilitatea de a trăi o viață normală și după ce suferă un accident vascular cerebral. În plus, studiile au arătat că mai mult de 70% dintre acești pacienți sunt capabili să ducă o viață bună și funcțională, dacă sunt tratați și îngrijiți corespunzător.

Alături de Prof. Wasay și Prof. Shakir, la conferință au participat și Bo Norrving – Director al Comitetului Global Policy în cadrul WSO, Michael Brainin – Președinte WSO, Stephen Davis – Fost Președinte WSO, Wolfgang Grisold – Secretar General WFN și Tal Federman – pacientă, cu toții accentuând importanța creșterii gradului de conștientizare asupra accidentului vascular cerebral în rândul populației generale.

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare în momentul în care o arteră ce furnizează sânge într-o anumită zonă a creierului se sparge sau este blocată de un cheag sangvin. Într-un timp foarte scurt, toate celulele nervoase din acea zonă sunt afectate, iar dacă nu se intervine rapid, pot chiar să moară. În acest caz, părțile corpului controlate de acele celule vor fi afectate la rândul lor, pacientul rămânând cu dizabilități. În cazul în care distrugerea celulelor nervoase este extinsă și nu se intervine rapid, poate să intervină chiar decesul.

Citește relatarea expertului în neurologie pe site-ul raportuldegsrda.ro.