MENIU

De la 1 februarie se aplică noutăți majore la plata CAS și CASS. Ce trebuie să știi

<p>Formular Fisc</p>

La 1 februarie 2017 vor intra în vigoare noile prevederi din Codul fiscal introduse în legislaţie recent prin ordonanţă de urgenţă.

La 1 februarie 2017 vor intra în vigoare noile prevederi din Codul fiscal introduse în legislaţie recent prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, de luna viitoare, contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi cele de pensii (CAS) nu vor mai fi plafonate la nivelul a cinci salarii medii brute pentru persoanele salariate, ceea ce înseamnă că acestea le vor plăti la tot venitul realizat.

În acelaşi timp, salariaţii, persoanele fizice autorizate sau pensionarii care obţin şi venituri din dividende ori contracte civile vor fi scutiţi de CASS pentru acestea, iar plata CASS a pensionarilor va fi făcută din banii statului.

Pentru câștigurile din dividende sau contracte civile se va plăti CASS pentru toată suma. Tot de la 1 februarie, contribuţia la sănătate a persoanelor care obţin exclusiv venituri din dividende nu va mai fi plafonată la cinci salarii medii pe economie.

Potrivit Codului fiscal, în categoria veniturilor din investiţii sunt încadrate cinci categorii de venituri, după cum urmează: veniturile din dividende, veniturile din dobânzi, câştigurile din transferul titlurilor de valoare, câştigurile din transferul aurului financiar, definit potrivit legii și veniturile din lichidarea unei persoane juridice.

Astfel, din februarie, o persoană care obţine venituri exclusiv din dividende, dobânzi sau din contracte civile va plăti CASS pentru întregul venit realizat. Cu alte cuvinte, contribuţia la asigurările sociale de sănătate va fi datorată doar dacă aceasta nu se plăteşte pentru alte venituri obţinute (venituri din salarii, pensii, şomaj, PFA etc).

Tot începând cu luna februarie, dar prin intermediul Legii nr. 2/2017, plata CASS a pensionarilor va fi făcută din banii statului, nu din pensii, ceea ce înseamnă că în buzunarele acestora vor ajunge mai mulţi bani, scrie avocatnet.ro.

Românii care nu obțin venituri în 2017 pot opta pentru plata lunară a contribuţiei la sănătate (CASS) sau doar atunci când au nevoie de servicii medicale. De la 1 februarie 2017 cuantumul contribuției va crește, astfel că cetățenii care vor să se asigure la sănătate vor avea mai mult de plătit.

În situaţia în care persoanele menționate optează pentru varianta plății contribuţiei de asigurări sociale de sănătate doar la momentul la care vor apela la serviciile medicale din sistemul public, acestea vor avea de achitat echivalentul a 5,5% din şapte salarii minime pe economie, adică suma de 481,25 lei (contribuţia lunară de 68,75 lei x 7). Contribuția în valoare de 481,25 lei este valabilă doar până la sfârșitul lunii ianuarie 2017.

Începând cu februarie 2017, cetățenii care vor să se asigure la sănătate vor avea mai mult de plătit. Asta deoarece CASS se calculează prin raportare la salariul minim brut garantat pe țară, iar acesta va crește luna următoare la 1.450 de lei (față de 1.250 de lei, cât este în prezent). Prin urmare, din februarie 2017, cuantumul contribuției va fi 558,25 lei (contribuția lunară de 79.75 lei x 7).

Mai multe articole despre:
contribuţii sociale CASS