MENIU

De ce trebuie interzise măștile textile. Explicația unui specialist

De ce trebuie interzise măștile textile. Explicația unui specialist / Foto: Profi Media

Guvernul va interzice purtarea măștilor textile în școli, devenind obligatorii odată cu noul an școlar cele de uz medical. Măsura a fost anunțată de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, motivând că cifrele privind incidența infecției și severitatea infecției cu Covid-19 la copii sunt ”îngrijorătoare”. Această măsură este susținută de medicii epidemiologi care consideră că ar trebui să fie aplicată și în cazul altor situații care generează aglomerări.

Referitor la excluderea măștilor textile din școli, președintele Societății Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi, a precizat că ”este un motiv foarte obiectiv. Măștile medicale, cele care sunt autorizate, trebuie să fie utilizate pentru că protecția pe care o oferă, calitatea lor de barieră, este mult mai bună decât oricare tip de mască”.

"Și, categoric, în afară de precizarea că acestea trebuie să fie de o anumită calitate, ele trebuie să fie utilizate corect pentru că altfel degeaba sunt purtate. Utilizarea corectă înseamnă: purtarea măștii trebuie să asigure acoperirea nasului, gurii, sub bărbie și să fie aderentă de pomeții obrazului pentru că astfel se realizează o protecție corectă. Acele măști pe care le găsim la farmacie și pe care scrie măști de uz medical sunt verificate și sunt considerate etalon", a explicat prof. univ. dr. Doina Azoicăi, pentru Ziare.com.

"Nu vorbim despre FPP2, aceea este mască pentru situații particulare, adică pentru personalul medical în spital dacă lucrează cu pacienții", a mai precizat epidemiologul șef.