MENIU

De ce România a importat masiv gaze în acest an. Tot mai dependenți de Rusia

România a importat de 5 ori mai multe gaze în acest an decât în 2015. Dacă în ultimii ani importurile din Rusia au fost nesemnificative, acum acestea reprezintă 30% din total. Motivul este cât se poate de simplu: gazele rusești sunt mai ieftine, în timp ce gazele din producția internă sunt prea scumpe.

România a importat 381,9 mii tone de gaze echivalent petrol în primele nouă luni din 2016, ceea ce înseamnă o cantitate cu 565,8% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unor date transmise de INS.

Aceleași date arată că în în timp ce importurile de gaze au crescut de cinci ori, producția națională a scăzut cu 13,5%.

Niculae Havrilet, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a declarat recent că importurile de gaze din Rusia ar putea crește în această iarnă până la 40% din consumul național.

În ultimii ani, importurile din Rusia au fost nesemnificative. În timp ce acum acestea reprezintă 30%, anul trecut, în luna noiembrie, importurile au avut o pondere de doar 4,3%. Chiar și în septembrie 2016, când consumul este încă redus față de perioadă de iarnă, gazele din Rusia au avut o pondere de 30%. Aceasta în condițiile în care în septembrie 2015, importurile erau spre zero, potrivit Hotnews.ro.

În ultimul an, prețurile pe piețele internaționale au fost în continuă scădere, iar prețurile la gazele din import au ajuns să fie mai mici decât cele din România.

Niculae Havrileț susține că în această iarnă, prețul gazelor din import va fi chiar și cu 18-20 de lei/MWh mai mic față de gazele înmagazinate în România. "Furnizorii se îndreaptă spre această sursă. În momentul în care prețurile sunt mici, pot intra gaze până la 40% din import", a spus Havrilet.

Mai multe articole despre:
gaze naturale importuri gaze