MENIU

De ce poartă medicii halate verzi sau albastre atunci când operează

De ce poartă medicii halate verzi sau albastre atunci când operează

Halatele medicilor obișnuiau să fie albe, culoarea curățeniei. Apoi, la începutul secolului al XX-lea, un doctor influent a trecut la verde pentru că a considerat că ar fi mai ușor pentru procesul de adaptare a ochilor unui chirurg, potrivit unui articol din 1998 al revistei Today’s Surgical Nurse.

Deși nu se știe dacă acesta este motivul real pentru care halatele sunt verzi, culoarea este potrivită pentru a ajuta medicii să vadă mai bine în sala de operații. Explicația ar fi că verde este opusul lui roșu pe paleta de culori.

Verdele ar putea ajuta medicii să vadă mai bine din două motive. În primul rând, albastru sau verde poate reîmprospăta o viziune de medic la lucrurile roșii, inclusiv sângele de la un pacient în timpul intervenției chirurgicale.

În al doilea rând, o astfel de concentrare profundă asupra culorii roșii poate duce la distragerea iluziilor verzi pe suprafețele albe, scrie jurnalul.ro. Aceste „fantome” ar putea apărea dacă un doctor își schimbă privirea de la țesutul roșu spre ceva alb, cum ar fi o draperie chirurgicală.

Mai multe articole despre:
halat medici