MENIU

De ce plantele de la Cernobîl sunt imune la radiații

După explozia reactorului din centrala nucleară Cernobîl, au apărut mii de cazuri de cancer din cauza nivelului imens de radiații. Astfel a apărut și zona de excludere, care se întinde pe o arie de 2600 de kilometri pătrați.

Dar această zonă nu este lipsită de viață, așa cum ai crede. Vegetația de acolo s-a dezvoltat bogat. Până și în cele mai radioactive locuri, vegetația a început să își spună cuvântul la doar trei ani de la accident. Oamenii, alte mamifere și păsările ar fi murit de la nivelul de radiații care, fie în mod direct de la iradiere, fie ulterior de la cancer.

Chiar și așa, plantele par să nu aibă probleme, dar ce au așadar plantele și noi nu avem? Înainte de orice, corpul nostru este ca o mașinărie. În această mașinărie, fiecare celulă și organ trebuie să coopereze pentru a funcționa bine. Spre deosebire de noi, o plantă are o structură mult mai flexibilă.

Dar tocmai această inflexibilitate le forțează să fie flexibile cu circumstanțele în care se află. Plantele nu au structura bine-definită a unui om sau a unui animal. ci și-o perfecționează pe parcurs. Dacă au nevoie de rădăcini mai adânci sau tulpini mai înalte, vor ști acest lucru de la semnalele chimice din interiorul lor, dar și de la schimbările de lumină, temperatură și apă.

Complet diferit față de celulele umane sau animale, aproape toate celulele vegetale sunt capabile să creeze altele noi, de care are nevoie planta. Tocmai de aceea pot grădinarii altoi un pom cu o creangă a altui pom. Plantele pot înlocui celulele moarte sau țesuturile mult mai ușor decât animalele, dacă sunt atacate de factori externi.

Radiațiile și alte tipuri de modificări ADN pot să cauzeze tumori în plante, dar dferența este că acele tumori nu prea se pot împrăștia în plantă ca un cancer normal, datorită pereților rigizi pe care îi au celulele vegetale.

Pentru noi, explozia de la Cernobîl a fost un dezastru imens, dar pentru plante a fost șansa de a se elibera de influența umană.

Sursă

Mai multe articole despre:
radiaţii cancer Cernobîl plante