MENIU

De ce nu scăpăm de vremea rea: un nor s-a blocat deasupra României

De ce nu scăpăm de vremea rea: un nor s-a blocat deasupra României

Vremea face în continuare probleme. Meteorologii au prelungit Codul galben de ploi torenţiale pentru 22 judeţe din sudul, nord-estul şi sud-estul ţării, până joi seară. Dar ploile vor continua şi în zilele următoare.

Specialişti Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) vorbesc de o vară atipică, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. De vină ar fi aerul mai rece care a rămas blocat în ţara noastră.   

"Cauza principală o reprezintă distribuţia maselor de aer, care în ultima perioadă a fost una neobişnuită. Pe de o parte, masele de aer foarte cald au reuşit să avanseze până în nordul extrem al continentului, dincolo de Cercul Polar, iar pe de altă parte în partea de sud-est a Europei au persistat mase de aer ceva mai reci, dar cu un conţinut de umezeală foarte ridicat. Este o structură de blocaj, în sensul în care câmpul de presiune ridicată a staţionat în partea de vest, blocând posibilitatea ciclonilor din Marea Mediterană de a se deplasa. Astfel de structuri au mai existat, însă în această vară masele de aer au stagnat foarte mult. În context mai vast, această evoluţie ţine de climatologie. Adică, suntem într-un climat de tranziţie. Tot vorbim despre modificările climatice. Clima se schimbă şi nu şi-a găsit încă un nou echilibru. Ne îndreptăm către ceva diferit faţă de ce am avut cu câteva decenii în urmă. Iar această tranziţie nu este una liniştită, asistăm la o creştere a numărului de fenomene extreme şi la intensitate mai mare", a explicat, pentru "Adevărul", Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.

Mai multe articole despre:
ploaie vreme ANM nor