MENIU

De ce ni se crapă de fapt buzele? Medicii trag un semnal de alarmă

Buzele crăpate sau cheilita aşa cum se numeşte în termeni medicali este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ale omului.

De ce se crapă buzele?

Pielea de pe buze este mult mai subţire decât pe restul corpului uman. Structura buzelor este diferită, este alcătuită din derm şi epiderm, stratul cornos, iar datorită faptului că pielea e mai subţire, vasele de sânge sunt mai vizibile, făcădu-le să fie roşii.

Buzele nu au glande sudoripare care să furnizele umiditate sau peri care să prevină agresiunea soarelui. Acest fapt poate explica de ce buzele sunt mult mai crăpate iarna sau după o zi la piscină. Vântul în exces, lipsa umezelii din aer şi razele UV pot cauza pierderea umidităţii din buze.

De multe ori,  crăparea buzelor poate fi efectul acţiunilor oamenilor, de exemplu atunci când avem nasul înfundat şi dormim cu gura deschisă, acestea se crapă din cauza evaporării umidităţiii din buze. Umezirea buzelor cu salivă poate înrăutăţi situaţia, poate suna ciudat, dar în timp ce saliva se evaporă atrage după sine umezeala şi căldura din buze, acestea rămânând mult mai crăpate decât înainte.

Produsele pe care le utilizăm sau mâncarea pot crea efectul de buze crăpate. Cosmeticele, pasta de dinţi, medicamentele, smochinele sau coloranţii alimentari chiar şi anumite balsamuri de buze pot înrăutăţi situaţia.

Sursa Descopera.ro

Mai multe articole despre:
buze crăpate de ce se crapa buzele