MENIU

De ce este periculos să conduci maşina atunci când eşti răcit

De ce este periculos să conduci maşina atunci când eşti răcit

Şoferii răciţi ar trebui să se gândească de două ori înainte de a urca la volan. Conform unui studiu realizat de Halfords Autocentres, conducătorii auto care manifestă simptomele gripei sau răcelii, riscă să producă accidente cel puţin la acelaşi nivel cu cei în stare de ebrietate (britanicii fac echivalenţa cu şoferii care au consumat patru whisky-uri duble).

Explicaţia este foarte simplă: pe fondul problemelor de sănătate, reflexele conducătorului auto sunt mult încetinite, iar starea febrilă afectează extrem de mult concentrarea. De asemenea, tusea sau suflatul nasului îi pot distrage atenţia şoferului, reducându-i capacitatea de reacţie în cazul în care trebuie să evite un pericol. Astfel, ca măsură de precauţie, şoferii răciţi ar trebui să lase o distanţă de patru maşini înainte de frânare.

Conform aceluiaşi studiu, aceste manifestări constituie cauzele a peste 2500 de accidente care au loc în Marea Britanie, în timpul iernii. În plus, atunci când un om strănută, acesta închide automat ochii, ceea ce înseamnă că la o viteză de 50km/h va parcurge o distanţă de 13 m fără să vadă nimic, scrie bzi.ro.

În cadrul studiului, în maşinile participanţilor au fost amplasate "cutii negre", care să înregistreze parametrii ce ţin de maşină (traiectorie, timpi de frânare), cât şi de şoferi. Apoi, comparând datele obţinute în cazul şoferilor bolnavi cu cele obţinute în cazul şoferilor sănătoşi, s-a constatat că gripa sau răceală contribuie la scăderea capacităţii de a conduce maşina cu circa 50%. Asta înseamnă că şoferii răciţi au capacitatea de concentrare şi de înţelegere a situaţiilor din trafic scăzută la jumătate.

Mai multe articole despre:
accident şofer volan racit