MENIU

De ce este bine să ţipăm „au” când resimţim o durere

Exprimarea vocală, prin sunete specifice, în situaţiile în care resimţim o durere fizică este un instinct natural al omului. Oamenii de ştiinţă au descoperit acum şi de ce este bine să ne manifestăm astfel: acest comportament ne ajută să suportăm mai bine durerea, scrie descopera.ro.

Efortul de a striga „Au!” interferă cu mesajele nervoase legate de durere, care se deplasează spre creier, sugerează un studiu recent.

Anterior, biologii presupuneau că acest comportament – vocalizările specifice în cazul unei senzaţii de durere – au evoluat ca mijloc de a-i avertiza pe alţi membri ai grupului în privinţa unui eventual pericol.

Dar cercetări mai noi sugerează că vocalizările ar avea, de fapt, rolul de a ne distrage atenţia de la durere şi de a ne ajuta să o suportăm mai bine. Rezultatele au fost publicate în Journal of Pain.

La toate populaţiile globului se întâlnesc aceste manifestări verbale ale durerii, deşi cuvintele prin care se exprimă sunt diferite: ow sau ouch la vorbitorii de engleză, eina în Africa de Sud, ahia în Italia sau aiyo în China.

Mai multe articole despre:
durere tip de ce bine este „au”