MENIU

De ce e folosită o mână robotică pentru studierea oceanelor

Lumea din adâncurile oceanelor ascunde multe mistere la care cercetătorii nu au putut ajunge până acum să le descopere. În acest sens, aceștia au dezvoltat o mână specială de robot care le va permite să exploreze toate creaturile din mediul acvatic.

Până acum cercetătorii nu puteau studia aceste creaturi marine fără să le rănească, deoarece acest lucru presupunea în mod iminent prinderea lor și smulgerea din mediul natural. Însă, cu ajutorul unei noi tehnologii, numite dodecaedru cu acțiune rotativă (RAD), oamenii de știință pot captura în siguranță cele mai delicate creaturi marine.

Noua invenție care le permite cercetătorilor să exploreze vietățile marine

Mâna de robot are un dodecaedru (12 fețe) în vârf care se îndoaie precum un origami. De asemenea sistemul este prevăzut cu cinci fețe polimerice imprimate 3D, atașate pe articulațiile rotative care se îndoaie și astfel structura se închide.

Invenția, RAD la Mystic Aquarium din Connecticut, a fost testată pentru prima oară pentru prinderea și eliberarea unei meduze sub apă. Testul a fost un succes iar dispozitivul a mai suferit câteva modificări astfel încât să devină mai rezistent la condițiile din ocean.

De asemenea, RAD a fost testat și la adâncimi de 500-700 metri. Și de această dată, echipa a reușit să captureze și să elibereze calmari și meduze fără să le facă rău.

„Designul RAD este perfect pentru mediul dificil al oceanului, deoarece sistemul este simplu și sunt puține elemente care s-ar putea rupe", a declarat autorul principal al cercetării, Dr Zhi Ern Teoh, de la Universitatea Harvard. „Designul pliabil este potrivit pentru a fi folosit și în spațiu, deoarece este similar cu mediul oceanului unde gravitația este redusă."

Cu toate acestea, savanții vor să echipeze mâna robotică și cu senzori și camere, astfel încât să maximizeze cantitatea de informații adunată de la animalele capturate.

Sursa

Mai multe articole despre:
studiu robot ştiinţă oceane